Câteodată te simți precum un escroc? Ai putea avea Sindromul Impostorului!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Te-ai simțit vreodată de parcă doar pretinzi că ești bun la ceva, chiar și atunci când, în adâncul sufletului, știi că nu ești? Mulți oameni experimentează ceea ce psihologii numesc sindromul impostorului. 

Sindromul impostorului este acel sentiment persistent că nu meriți succesul tău sau că nu aparții cu adevărat grupului tău de colegi, văzându-i pe ceilalți ca fiind mult mai competenți, talentați sau impresionanți. Și odată cu asta vine teama că, mai devreme sau mai târziu, cineva te va expune ca un fals.

Să explorăm acele cinci tipuri și să descoperim care dintre ele rezonează cu tine.

Perfecționistul

Așa cum probabil ai ghicit din nume, perfecționiștii își stabilesc standarde nerealist de înalte pentru ei înșiși, din frică că ceilalți le vor observa defectele. Nu sunt niciodată mulțumiți de realizările lor, pentru că întotdeauna cred că ar fi putut face mai bine. Dacă te regăsești în acest tip, ar fi util să te concentrezi mai mult pe progresul pe care l-ai realizat, să ai așteptări mai realiste de la tine însuți și să cauți feedback constructiv. 

Geniul natural 

Te aștepți adesea să faci totul corect din prima încercare? Ești obișnuit să înțelegi rapid și ușor concepte noi? Geniile naturale se tem că, dacă nu pot excela imediat într-un domeniu, atunci nu sunt cu adevărat competenți. Dar, știind că faci parte din acest tip, acceptarea procesului de învățare te va ajuta să depășești sindromul impostorului. Înțelege că este în regulă să întâmpini dificultăți și că fiecare mare maestru a fost la un moment dat un novice. Recunoaște că realizările autentice necesită efort susținut și că dezvoltarea abilităților este o călătorie continuă.

Arta comunicării eficiente. De ce TREI idei bine structurate fac diferența?

Superwoman sau Superman

Deși termenii Superwoman sau Superman sună incitant, pot fi foarte stresanți ca formă de sindrom al impostorului. Acest tip simte că ar trebui să exceleze în orice rol pe care îl asumă și, adesea, jonglează cu mai multe roluri simultan. Sunt predispuși să se supraîncarce de muncă sau să lase pe alții să le încalce limitele, deoarece se învinovățesc pentru că nu îndeplinesc așteptările altora. Sună familiar? Dacă da, recunoaște că este în regulă să ceri ajutor și că este esențial să cultivi un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală. Fii blând cu tine însuți atunci când lucrurile nu merg conform planului.

Solistul

Dacă te lupți cu acest tip de sindrom al impostorului, probabil că vezi cererea de ajutor ca fiind rușinoasă și simți că ești un eșec dacă o faci. Crezi că trebuie să gestionezi totul singur pentru a simți un sentiment de realizare și, probabil, întâmpini dificultăți în a delega sarcini. Dar toată lumea are nevoie de ajutor uneori. Recunoașterea momentului potrivit pentru a cere ajutor este pur și simplu o alegere inteligentă și logică pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală și bunăstarea ta.

Expertul

Tipul expertului crede că trebuie să fie bine informat în toate aspectele muncii sale, iar orice lacună în cunoștințele lor îi face să se simtă ca niște impostori. Persoanele cu acest tip de sindrom al impostorului se simt adesea mai puțin experimentate sau mai puțin competente decât colegii lor, mai ales dacă nu au toate răspunsurile. Așadar, dacă ești un tip expert, încearcă să nu te compari cu alții, mai ales cu cei care au mai multă experiență într-un rol. Realizarea faptului că nu este nevoie să știi totul poate diminua presiunea și îți poate permite să te concentrezi mai degrabă pe învățarea continuă și pe creștere.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel