Invitată la emisiunea Super Neatza cu Răzvan și Dani din data de 27 martie 2023, Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, a vorbit despre importanța protecției solare primăvara.
Medicii recomandă să folosim creme de protecție chiar dacă mergem la o simplă plimbare în parc. Sunt indicate produsele care au factor de protecție împotriva UVA și UVB?
"Am tot timpul la mine un produs de foto-protecție pentru că expunerea excesivă la soare duce la îmbătrânire prematură și îmi doresc să evit asta. În plus duce inclusiv la formarea de cancere de piele dacă avem arsuri. Și atunci din două în două ore, dacă stau afară sau dacă conduc, pulverizez cu acest spray pe față, care poate fi folosit și peste machiaj. Acesta este avantajul lui față de o cremă de foto-protecție care nu se poate aplica dacă avem make-up.
Produsul nu închide porii. Sunt spray-uri specifice pentru așa ceva. E important ca atunci când ne cumpărăm un produs de foto-protecție să fim foarte atenți la tipul de ten căruia se adresează. Adică să ne fie potrivit nouă, pentru că dacă avem o piele uscată vom avea produse mai grase", a povestit medicul dermatolog Iulia Panțuru.
Care e diferența între UVA și UVB?
"Radiațiile UVA sunt responsabile de îmbătrânire precoce și pătrund în profunzime în piele. Drept urmare pot genera cancere de piele non melanocitare, adică nu cele care seamănă cu alunițele. Radiațiile sunt responsabile și de formarea petelor pigmentare, respectiv de distrugerea colagenului și a elastinei, iar ele trec și prin nori. De aici importanța de a folosi produse de foto-protecție, inclusiv în sezonul rece sau când este înnorat", a explicat medicul.
Cât de des trebuie să reaplicăm produsele de protecție?
"Majoritatea produselor de foto-protecție sunt active timp de 2 ore sau până la prima transpirație. Există, sigur, și produse special concepute pentru sportivi, care sunt mai rezistente la apă și la transpirație, însă acestea trebuie căutate cu mare atenție", a mai dezvăluit medicul dermatolog.
Îi protejăm și pe cei mici de radiațiile UVA și UVB?
"Noi suntem un exemplu pentru copiii noștri. E important să ne vadă pe noi că ne protejăm pielea și vor face și ei același lucru. Sigur că îi protejăm și pe ei, dar să nu uităm că putem apela inclusiv la foto-protecția vestimentară. Adică nu trebuie să îi ungem toată ziua cu cremă. Putem să le dăm un tricou cu mânecă lungă sau pantaloni mai lungi, atunci când îi ducem în parc", a completat Iulia Panțuru.
În afară de arsură solară, la ce pericole putem să ne expunem atunci când nu folosim protecție solară?
"Arsura solară este un efect imediat, la fel cum este și agravarea anumitor probleme dermatologice de la nivelul pielii, cum este acneea, de exemplu, sau rozaceea sau anumite alergii solare fotodermatoze, acestea fiind reacțiile pe termen scurt.
Pe termen lung, spuneam, ne crește riscul de a dezvolta un melanom, adică un cancer de piele agresiv, atunci când avem arsuri solare repetate, respectiv o accelerare semnificativă a procesului de îmbătrânire. Îmbătrânire nu înseamnă doar riduri, înseamnă și pete, laxitate, piele uscată, deshidratare, deci toate astea vor duce la un aspect al pielii mult mai îmbătrânit decât vârsta noastră", a punctat Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News