Care sunt superstițiile de Crăciun în România?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
pexels.com
pexels.com

Deși în țara noastră există o mulțime de tradiții și obiceiuri de Crăciun, care pot să difere în funcție de o anumită zonă a țării, poate ești curios să afli și care sunt superstițiile. Acestea se pot încadra în partea mistică, dar la fel de populară și plină de farmec a Zilei Nașterii Domnului.

Iată ce exemple îți oferim!

Superstiții în Dobrogea

În zona Dobrogei, este cunoscută următoarea superstiție. Picioarele mesei pot fi legate cu lanțuri în această zi sfântă, ca să țină spiritele rele departe de gospodărie.

Superstiții în Moldova

Tot aici, dar și în Bucovina, de Crăciun, gospodinele pregătesc colaci sau turte. De obicei, acestea se păstrează până primăvara și se așează între coarnele boilor, înainte să înceapă aratul. Se spune că turtele și colacii aduc roade bogate pentru noul an.

Superstiții în Bucovina

Ești curios ce superstiții există în Bucovina, de Crăciun? Pe masa îmbelșugată nu se pune carne de pasăre. Se consideră că aduce ghinion și familia care mănâncă pasăre nu va avea un an bun. Tot în această zonă, femeile obișnuiesc să ascundă furcile de tors și pun o piatră în cuptor, ca să alunge șerpii din jurul caselor.

Superstiții în Banat

Ei bine, în Banat nu se stinge focul din Ajun, astfel încât anul care vine să fie luminos și să aducă noi oportunități pentru toți membrii familiei. În satele din această zonă, cel mai în vârstă membru al unei familii trebuie să arunce către colindători boabe de porumb și de grâu, ca să aibă o recoltă bună. Totodată, se pun și fân sau boabe de grâu sub fața de masă, cu ocazia sărbătorilor, ca să fie pace și liniște în casă.

Superstiții în Argeș

În satele tradiționale din Argeș, oamenii stropesc casele cu apa norocului – un amestec de agheasmă și o combinație de ierburi, precum mentă sau levănțică. Se face acest lucru câteva zile la rând, în funcție de cât de încercată a fost familia de necazuri. În același loc, bărbații aruncă paie în foc, rostind câteva cuvinte menite să atragă bogăția și belșugul în gospodărie.

Alte superstiții de Crăciun

Vrei să afli și alte superstiții generale de care oamenii pot ține cont, de Crăciun? Usturoiul este cel care alungă spiritele rele, așa că în anumite regiuni din țară, oamenii ung chiar și animalele cu el.

Ca să ai noroc în zilele de Crăciun, nu trebuie să speli rufe, să mături sau să lași gunoiul în casă. Nici nu împrumuta obiecte în zilele de Crăciun. Se consideră că îți alungi norocul.

Nu în ultimul rând, în credința populară, dacă mănânci mere de sărbători și le ții pe masă, o să fii sănătos în tot anul ce vine.

Tu ce alte superstiții mai cunoști?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel