Alergiile la frig își fac apariția îndeosebi în timpul iernii, atunci când simptomele sunt accentuate de temperaturile scăzute. Deși alergia la frig are simptome asemănătoare cu alergia sezonieră, Dr. Adriana Cămuescu explică care sunt simptomele alergiei la frig și cum se deosebesc de cele ale rinitei alergice.
Te-ai întrebat în zilele friguroase dacă suferi de alergie la frig sau ai doar o alergie obișnuită? Iată ce trebuie să știi, în ambele cazuri.
Alergiile la frig, simptome
Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, a explicat care sunt simptomele alergiilor la frig.
”Nu este neaparat o alergie la frig, ci sunt simptome care seamănă că alergia. Nu există o implicare a sistemului imun, de aceea nu putem să definim ca fiind alergie, în termeni medicali. Simptomele pot să fie relativ asemănătoare și să cuprindă diferite organe sau sisteme. Frecvent întâlnită este alergia la nivelul pielii, urticaria la rece care se manifestă cu apariția de plăgi roșii care provoacă mâncărime pe zonele expuse la frig. Nu se știe exact cauza.
Declanșatorul este frigul, dar cauzele sunt deseori necunoscute, deși există și situații în care se identifică boli cronice, cum ar fi infecții virale sau alte boli cu severitate mai înaltă, chiar neoplazii. Mai frecvent întâlnită este rinita la frig. Nu este o alergie, dar manifestările sunt asemănătoare. Secretăm secreții apoase la nivelul nasului sau congestie nazală.
Mecanismul prin care se produce este diferit față de cel al rinitelor alergice în sensul că e vorba de o stimulare a terminațiilor nervoase de la nivelul mucoasei nazale, nu neaparat de o implicare a celulor sistemului imun. De aceea, trebuie să fie atent diagnosticată pentru a nu fi confundată cu rinita alergică. Și tratamentul este diferit.
Rinitele produse de expunerea la aerul rece apar atât la pacinții alergici, cât și la cei fără un teren alergic. Este important să facem diferența. Nu doar căile aeriene sunt implicate la reacții la frig, dar trebuie să știm că și astmul bronșic poate să se manifeste mai sever și să producă exacerbări prin expunere la frig, motiv pentru care pacientul trebuie să se adreseze unui serviciu de urgență. Ceața este un trigger și poate declanșa accese de astm”, a explicat dr. Adriana Cămuescu, la Digi 24.
Citește articolul complet pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News