Ce semne ale îmbătrânirii creierului putem observa la noi sau la cei din jur?
Declinul cognitiv este asociat cu înaintarea în vârstă, iar după trecerea ”bornei” de 45 de ani, abilitățile de înțelegere, memorie și raționament pot funcționa la parametrii ceva mai reduși.
Îmbătrânirea prematură a creierului poate fi determinată de un cumul de factori, care țin de stilul de viață, între care hipertensiunea, diabetul, obezitatea, sedentarismul, dar și fumatul, somnul insuficient sau stresul. Un alt aspect important, de care trebuie să ținem cont, este lipsa cititului.
”Este complet nerecomandat să utilizezi mult mai mult imaginile decât cuvântul. Acestea solicită alte tipuri de circuite și sărăcește componența cognitiv imaginativă”, a declarat dr. Dafin Mureșan, președintele Societății de Neurologie din România, în cadrul evenimentului RoNeuro.
Pierderea simțului echilibrului
Flexibilitatea și forța sunt două componente esențiale ale echilibrului, iar ambele sunt necesare pentru a rămâne în poziția verticală.
Cercetările arată că echilibrul începe să se diminueze odată ce ajungeți la 50 de ani.
Dificultatea de a menține echilibrul este dată de reducerea masei musculare, dar, ”pierderea simțului echilibrului ar putea fi un semnal de alarmă că altceva se întâmplă la nivelul creierului”, susține dr. Mike Bohl, citat de EatThis.
Este iubirea doar chimie în creier? Ce spun cercetătorii
Probleme cu mișcarea și pierderea coordonării
Un alt semnal care ar putea indica îmbătrânirea prematură a creierului este dat de problemele legate de mișcare, dar și de pierderea simțului coordonării.
Fiți atenți la capacitatea dumneavoastră de a vă controla propriile mișcări sau de a efectua ”mișcări fine”.
Potrivit Institutului de Excelență pentru Asistență Socială, unele dintre primele semnale de alarmă tipice ale demenței includ probleme de coordonare și recunoaștere, dezorientare, probleme de memorie și un declin al abilităților de comunicare.
Top șase vitamine și minerale, utile pentru funcționarea creierului
Uitarea cuvintelor sau pierderea memoriei
Deși este firesc să ne confruntăm cu un lapsus, uitarea unui cuvânt, sau să uităm anumite situații ori să ne rătăcim cheile de la casă, dacă aceste lucruri încep să se întâmple în mod frecvent este un semnal de alarmă foarte puternic, deoarece problemele de memorie pot indica lucruri mult mai grave, cum ar fi demența, o tulburare neurodegenerativă cu impact asupra a peste 55 de milioane de oameni. Dintre aceștia, 60-70% suferă de boala Alzheimer, cunoscută și ca ”boala uitării”.
Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune
Vezi articolul complet pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News