Iată ce combinații alimentare poți să încerci, pentru un plus de energie!
Unele alimente pot să ne dea acea doza de energie de care avem nevoie pentru a face față unei zile solicitante, altele însă pot să ne obosească foarte tare.
Nutriționistul Mario Popescu a exemplificat care sunt cele mai energizante alimente, astfel încât să ne putem bucura de vitaminele, mineralele și nutrienții din acestea, precum și de beneficiile pe care le au ele pentru sănătate, ca parte dintr-o dietă sănătoasă și un stil de viață ”ca la carte”.
”Alimentele sunt cele care ne dau energie. Practic, acesta este cel mai bun indiciu dacă am mâncat sau nu ceea ce trebuie la o masă.
Dacă după o masă, fie că e mic dejun, prânz sau cină ne ridicăm de la masă obosiți și fără energie, este clar că nu am mâncat ce trebuie, nu am asociat alimentele cum trebuie. Alimentele trebuie să ne dea energie, nu să ne-o ia”, a declarat Mario Popescu.
Alimente anti-foame. Mihaela Bilic: Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți
”Banana este cea mai ușoară și rapidă sursă de energie, pentru că o putem lua cu noi, o putem consuma ca gustare, în orice moment al zilei, nu este greu de depozitat.
Ne furnizează carbohidrații cu indice glicemic scăzut, practic, nu ne impactează foarte mult glicemia și astfel energia este dozată pe parcursul a câtorva ore”, a spus nutriționistul, subliniind că numărul de banane pe care îl putem consuma pe parcursul unei zile depinde de tipul de activitate pe care îl avem, dar și de momentul zilei. În cazul în care mâncați trei pe zi, este indicat de mâncat în prima parte a zilei."
Ce alimente sunt benefice pentru ochi? Sfaturi pentru o vedere perfectă
Fructele de pădure sunt cunoscute pentru antioxidanții pe care îi are, având în același timp și un indice glicemic foarte scăzut, fapt ce ne conferă multă energie pe termen lung.
”Ele ne dozează energia pentru câteva ore, plus că vin cu foarte mulți antioxidanți. De aceea, le recomand a se consuma la micul dejun, dar și ca gustări, în plus, le putem consuma și în partea a doua a zilei, datorită conținutului mic de calorii.
Fulgii de ovăz sunt o altă sursă de energie, aceștia putând fi consumați chiar de la prima masă a zilei."
Alimente bogate în vitamina D. Ce ar trebui să consumi, ca să nu ai nevoie de suplimente
”Putem să preparăm un mic dejun din fulgii de ovăz, pe care să îi fierbem 5 minute. Ei sunt înconjurați de acid fitic, care inhibă absorbția calciului în organism, de aceea trebuie fierți. Apoi punem câteva fructe de pădure, punem 2-3 felii de banană și avem un mic dejun foarte consistent, plin de carbohidrați, are ne oferă energie, plin de vitamine, fibre, minerale, precum și proteina de calitate”, a mai spus nutriționistul.
Orezul este un aliment consumat la scară largă și vine în mai mute variante, de la orezul alb la cel brun, integral, sau negru.
”Orezul integral, spre deosebire de orezul alb, are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu ne impactează glicemia, aceasta rămânând constantă câteva ore și avem energie pentru o perioadă mai lungă de timp, spre deosebire de orezul alb”.
Vezi continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News