Este important să recunoști când atașamentul devine copleșitor, deși este natural să ai sentimente puternice față de cineva.
Te-ai atașat prea mult de cineva? Deși atașamentul joacă un rol important în capacitatea noastră de a ne conecta cu ceilalți, este important să înțelegem că nu este același lucru cu iubirea. Atașamentul emoțional este un sentiment de apropiere care ajută la menținerea relațiilor în timp și, dacă atașamentul tău este sănătos și semnificativ, va deveni treptat iubire. Există totuși o linie subțire între cel sănătos și cel nesănătos, iar a fi prea atașat de cineva cu siguranță se încadrează în această ultimă categorie.
Cu toate acestea, iată șase semne de avertizare susținute de psihologie care indică faptul că te-ai atașat excesiv de cineva!
- Idealizarea excesivă - Te surprinzi adesea că visezi la un viitor împreună după ce l-ai întâlnit sau te găsești ceva romantic în tot ce face partenerul? Această comportament este cunoscut sub numele de idealizare și, potrivit este o modalitate de a face față unui atașament anxios sau nesănătos față de cineva. Acest lucru este problematic pentru că nu doar îi pui acestei persoane așteptări nerealiste pe care nu le poate îndeplini, ci poți trece cu vederea sau scuza semnele lor de avertizare și poți alege să vezi doar ceea ce vrei să vezi.
- Evitarea singurătății - Un alt semn revelator al unui atașament excesiv este tendința de a căuta relații doar pentru a evita singurătatea. Deci, dacă treci adesea de la un partener la altul pentru că nu știi cum să fii singur, este o indicație a unui semn de avertizare care necesită atenție, deoarece acest lucru crește probabilitatea de a rămâne în relații nesatisfăcătoare sau nesănătoase din simplul motiv al fricii de abandon și a nevoii de validare externă.
- Validarea constantă - Dependența de aprobarea altei persoane și nevoia lor constantă de asigurare este considerată o manifestare a unui atașament nesănătos. Căutarea constantă a validării și definirea valorii tale doar prin relația ta poate fi dăunătoare, deoarece poate eroda stima de sine, te poate face susceptibil la manipulare, te poate împiedica să-ți exprimi dezacordul și te poate lăsa emoțional instabil.
- Slaba înțelegere de sine - Acest lucru poate fi manifestat prin schimbarea obiceiurilor, intereselor, comportamentelor și obiectivelor tale pentru a se alinia mai mult cu ale partenerilor, petrecerea a mai mult timp cu prietenii și familia lor decât cu ai tăi, abandonarea propriilor limite și nevoi personale pentru parteneri. Îți angajezi tot timpul, energia și resursele în relație.
- Incapacitatea de a funcționa - Când ești atașat excesiv de cineva, te gândești și vorbești constant despre ei, ai nevoie de comunicare constantă cu ei pentru că te simți anxios sau îngrijorat când nu sunteți împreună și nu știi ce să faci când nu sunt în jurul tău, te simți incomplet fără ei. Deși poate suna romantic pentru unii, dus la extrem, poate fi distructiv pentru sentimentul tău de autonomie, independență și încredere de sine.
- Dinamica dezechilibrată - Existența unor dinamici de putere dezechilibrate într-o relație este un semn al unui atașament emoțional nesănătos, deoarece atunci când o persoană primește mult mai mult decât oferă în ceea ce privește timpul, efortul, considerația sau atenția, poate cauza probleme precum codependența și epuizarea emoțională.
Recunoașterea comportamentelor de atașament nesănătos în noi înșine este primul pas către vindecare și schimbare pozitivă. Ia acest lucru ca pe o invitație de a te uita în tine și de a reflecta la nevoile și credințele tale profunde despre tine și relațiile tale și cum acestea se pot manifesta ca comportamente de atașament nesănătos.
Vezi în continuare De ce sunt atrase femeile de bărbați toxici? Părerea unui expert internațional în probleme de cuplu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News