Cancerul endometrial, care este utilitatea fructelor și legumelor?

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels

Pentru a reduce riscul de cancer endometrial, merită să consumați multe fructe și legume, în special crucifere precum broccoli, conopida, varza și napii.

Broccoli, varza și napii sunt legume renumite pentru mirosul tipic înțepător care apare în timpul gătirii. Beneficiile pe care le aduce consumul lor depășesc însă cu mult acest mic dezavantaj. De fapt, legumele crucifere, împreună cu fructele și alte tipuri de legume, în special cele de culoare verde închis și galben-portocaliu, sunt asociate cu un risc redus de cancer endometrial. Acest lucru a fost relevat de un sondaj sistematic publicat recent în Jurnalul European de Nutriție Clinică, care a analizat 27 de studii, potrivit Fundației Veronesi.

CE NE PROTEJĂ DE CANCERUL ENDOMETRIULUI?

Rezultatele, deși variabile de la zonă la zonă, par să sugereze că un consumul de fructe și legume are efecte benefice asupra reducerii riscului de cancer endometrial, al doilea cel mai frecvent cancer ginecologic care numără aproximativ 400.000 de cazuri noi pe an. Legumele și fructele sunt alimente esențiale care conțin mulți nutrienți despre care se crede că au un efect benefic asupra organismului uman, cum ar fi vitamina C și flavanone, care au proprietăți antioxidante, anti- mutații și antitumorale.

În plus, fibrele furnizate în principal de aportul de legume și fructe, interferează cu metabolismul hormonilor estrogeni prin scăderea concentrației de β-glucuronidază intestinală, enzimă care deconjugă estrogenii și îi transformă în forma lor activă, capabilă să se lege de receptorii intestinelor.estrogenul si afecteaza astfel procesele estrogen-dependente. În plus, ele măresc eliminarea estrogenului prin materiile fecale, reducând reabsorbția acestuia, ceea ce duce la o reducere a biodisponibilității hormonului.

Prin urmare, se crede că fructele și legumele au un impact benefic asupra riscului de cancer endometrial datorită proprietăților lor antioxidante și detoxifiante , reglării sistemului imunitar, modulării metabolismului și concentrației de hormoni steroizi și concentrații hormonale.

BENEFICIILE LEGUMELOR

Legumele cu frunze de culoare verde închis și galben sunt deosebit de sărace în calorii și bogate în carotenoide, vitamina A , vitamina C, acid folic, fibre, potasiu, magneziu și calciu.

Legumele crucifere, pe de altă parte, sunt bogate în glucozinolați, metaboliți care sunt apoi descompuși în izotiocianați (ITC) și indoli, despre care se știe că au un efect bioactiv, care este benefic pentru sănătate. În plus, legumele crucifere conțin molecula de sulforan care produce mirosul tipic înțepător, care are  proprietăți antimicrobiene și anticancerigene. Moleculele benefice prezente în aceste legume sunt ușor solubile în apă și nu foarte rezistente la gătit; din acest motiv se recomanda sa le consumi crocante. În plus, legumele precum usturoiul și ceapa au concentrații mari de sulf organic, aminoacizi, vitamine și micronutrienți, care le conferă o potențială acțiune anticancerigenă prin activitate antioxidantă.

Printre cauzele care ar putea determina o creștere a cazurilor de cancer endometrial găsim cu siguranță afecțiuni hormonale, precum un exces de estrogen sau o lipsă de progesteron pe care le putem întâlni în cazul menarhiei precoce, menopauzei târzii și obezitate. Încercați să mențineți greutatea corporală și încărcarea glicemică sub control. 

Citește și:

Cârnaţii şi crenvurştii te pot îmbolnăvi. Risc crescut de formare a cheagurilor de sânge

Consumul de cârnaţi şi crenvurşti şi, în general, carnea procesată, poate avea consecinţele grave pentru sănătate, ne avertizează cardiologul. Consumul anumitor tipuri de carne poate creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge, scrie Rador, citând Rosbalt.

Potrivit MedikForum şi potrivit cardiologului Oleg Varfolomeev, dacă un cheag de sânge se desprinde şi ajunge la plămâni, acesta poate bloca aprovizionarea cu sânge a zonei, dezvoltând, practic, o afecţiune care pune viaţa noastră în pericol, fiind numită embolie pulmonară. El a subliniat că această problemă gravă de sănătate, dar foarte des nediagnosticată, care poate fi prevenită, poate duce la dizabilitate şi deces. Expertul a mai susţinut că în mod special carnea roşie şi cea procesată poate creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge.

Studiile recente arată că stilul de viaţă şi factorii nutriţionali (cum ar fi obezitatea, dieta nesănătoasă, fumatul şi un stil de viaţă sedentar) pot contribui la aproape jumătate din cazurile de TEV (Tromboembolismul venos este o situaţie asociată cu prezenţa unui cheag de sânge în vene, două variante ale acestei boli pot reprezenta un pericol major pentru viaţă), a afirmat Varfolomeev.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel