Conform ultimelor cercetări, cafeaua reprezintă un foarte bun stimulent nu doar pentru performanța mentală, ci și pentru performanța fizică.
Nu mai constituie pentru nimeni un secret faptul că o gură de cafea, sorbită pe îndelete, indiferent că este vorba despre primele ore ale dimineții sau de timpul alocat zilei, constituie un excelent stimulent, capabil să mărească performanța în ceea ce privește atât concentrarea la ce ai de făcut, cât și vigilența. Cel puțin așa susțin experții care s-au pronunțat și în privința efectului pe care miraculoasa băutură îl poate avea și vis-a-vis de exercițiile fizice. Concluzia lor? „Beți cafea. Ajută la performanță și în domeniul sportului”.
Experți citați Science Alert arată că, într-adevăr, cafeaua constituie un excelent stimulent nu doar în ceea ce privește performanța mentală, ci și în cazul exercițiilor fizice.
Astfel, la întrebarea „Cafeaua ajută la creșterea performanței la efort?”, Neil Clarke, doctor și expert în științe sportive al Universității Coventry din Marea Britanie, a răspuns fără ezitare că „… una dintre cele mai cercetate substanțe, raportate pentru a ajuta sportivii să se comporte mai bine și să se antreneze mai mult și mai greu, este cofeina. E dovedit clinic faptul că ea îmbunătățește performanța atunci când vine vorba de o gamă destul de largă de activități sportive”.
De altfel, expertul a și numit câteva din disciplinele în care performanța poate fi îmbunătățită cu ajutorul cofeinei; alergare, ciclism, fotbal, baschet, tenis, golf și haltere.
Dovezile efectelor cofeinei asupra sprintului, spre exemplu, deși nu sunt foarte precise, înregistrându-se îmbunătățiri limitate doar în ceea ce privește evenimente a căror durată de timp nu depășește trei minute, rămân totuși de luat în seamă. Cel puțin, în cazul curselor de aproximativ zece secunde, este limpede pentru cercetători că această substanță, cofeina, poate îmbunătăți puterea maximă, viteza și rezistența”, a afirmat cercetătorul.
Părerea lui Clarke este împărtășită de Dr. Neil Schwartz, expert la rându-i în științe sportive la Universitatea South Alabama din SUA.
„Dacă nu se exagerează în privința consumului de cafea, aceasta poate ajuta atât performanța mentală, cât și pe cea fizică”, a afirmat Neil, avertizând totuși asupra faptului că variația între modul în care fiecare dintre noi răspundem la consumul de cafeină depinde atât de gradul de dependență față de substanța din cafea, cofeina, cât și de cantitatea pe care obișnuim să o bem în fiecare zi, precizează Descopera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News