Ai băut o cafea și poți porni liniștit la drum. Pentru că, așa cum arată un ultim studiu realizat de cardiologul Frederic Saldmann și endocrinologul Fabrice Bonnet, consumul de cafea previne în mod eficient apariția somnolenței la volan timp de ”cel puțin două ore”.
Cei 75 de șoferi participanți la experiment au fost împărțiți în trei grupe. Conducătorii auto din primul grup au consumat un "espresso decofeinizat", cei din al doilea au primit un "espresso dublu", ultimii beneficiind de o "băutură cofeinizată". Toți au fost invitați, apoi, să ia loc la un simulator de conducere, unde le-a fost observat comportamentul.
În decurs de două ore, 50% dintre șoferii care au consumat espresso decofeinizat au prezentat episoade de somnolență, ba chiar au adormit în reprize scurte, față de 25% dintre participanții care au avut parte de o băutură cofeinizată simplă și 3% dintre în cazul celor care s-au delectat cu un espresso dublu.
Nivelul de cofeină fiind același pentru grupul „cafea” și grupul „băutură cofeinizată”, „cofeina singură nu explică diferența dintre aceste două grupuri”, arată autorii studiului.
"Cafeaua nu oferă doar un impuls. Acum vrem să studiem ce molecule explică acest rezultat, pentru a ști dacă francezii care nu o consumă pot beneficia de aceste beneficii grație altor băuturi", explică medicul Saldmann.
Atenție însă
Stéphane Pénet, reponsabil al organizației Assurance Prévention, beneficiarul studiului, precizează totuși că o ceașcă de cafea „nu compensează lipsa somnului” și nu îi scutește pe șoferii care vor să plece la drum lung să respecte măsurile tradiționale de precauție, și anume pauze regulate, o hidratare bună și mese ușoare.
Cercetările anterioare publicate de aceiași autori au subliniat că „un meniu echilibrat” contribuie la combaterea somnolenței la volan. Castraveții, ridichile, andivele sau roșiile permit, datorită conținutului ridicat de apă, o hidratare progresivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News