Beneficiile ardeilor iuți pentru sănătatea inimii și a creierului

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fotografie de la Viktoria Slowikowska/ Pexels
Fotografie de la Viktoria Slowikowska/ Pexels

Datele unui studiu susținut de Fundația Veronesi asociază consumul frecvent de ardei iute  cu reducerea riscului de deces din cauze cardiovasculare, dar și multe alte beneficii pe care  vă invităm să le descoperiți în articolul de mai jos.

Prin monitorizarea stării de sănătate a aproape 23.000 de adulți înscriși în studiul Moli-Sani timp de peste opt ani, autorii studiului au ajuns să arate că, la persoanele care consumau ardei iute de patru sau mai multe ori pe săptămână, riscul de a muri din cauza unor boli cardiovasculare a fost mai mic. ”Într-un mod deosebit de semnificativ din cauza unui  atac de cord și a unui  accident vascular cerebral ”, subliniază Maria Laura Bonaccio, co-autor al studiului.

Proprietățile ardeiului iute

Gust picant, savoare intensă și numeroase beneficii terapeutice, acestea sunt caracteristicile care clasifică ardeiul iute în topul celor mai interesante alimente din câte există.

Acest aliment poate fi utilizat atât în bucătărie, pentru condimentarea diverselor preparate, dar și în scop medicinal, grație proprietăților sale uimitoare pentru sănătate.

Conform mai multor studii publicate, ardeii iuți au o acțiune antibacteriană și vasodilatatoare. De asemenea, ar ajuta la menținerea sub control a colesterolului și a tensiunii arteriale.

Pe baza concluziilor unui studiu publicat în 2017 în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție, ar fi un element de care nu ar trebui să te privezi niciodată în timpul unei diete de slăbire (mulțumită potențialului efect pozitiv asupra metabolismului), scrie Fundația Veronesi.

Beneficiile ardeiului iute provin dintr-un amestec de substante antioxidante prezente in acesta: vitamina C, carotenoizi, polifenoli... dar principalul merit este de a fi atribuit capsaicinei.

Ce este ardeiul iute?

Cunoscut și sub denumirea științifică de Capsicum annuum, ardeiul iute este o plantă care aparține familiei Solanaceae, alături de cartofi și roșii, fiind înrudit cu ardeii și gogoșarii. Ardeiul iute este o plantă perenă, cu flori de culoare albă și tulpini numeroase, ce pot ajunge la o înălțime de până la 60 cm.

Acest aliment poate fi consumat fie crud, fie gătit, fie sub formă de pudră (paprika) și, în general, este acel ingredient care oferă savoare mâncării datorită gustului său iute.

Pe lângă gustul intens și iute pe care-l oferă preparatelor culinare, ardeiul iute are un conținut caloric scăzut, un conținut bogate de vitamine și minerale și o varietate de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și au rol în combaterea efectelor negative ale stresului oxidativ.

Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite, doar 100 de grame de ardei iute conține 14 mg de calciu, 1,03 mg de fier, 23 mg de magneziu, 322 mg de potasiu și 9 mg de sodiu. Mai mult decât atât, același gramaj de ardei iute include și un complex bogat de vitamine: 144 mg de vitamina C, 0,506 mg de vitamina B6, 0,023 mg de vitamina B9, plus niacină, tiamină și riboflavină, vitamine cu rol antioxidant.

Proprietățile nutriționale ale ardeiului iute nu se limitează doar la acest conținut bogat de vitamine și minerale, căci acest aliment conține și capsaicină, principalul component activ din ardeiul iute, responsabil pentru majoritatea proprietăților oferite de acesta.

Totodată, capsaicina este cea care redă gustul iute pe care-l simțim când consumăm ardei iuți. Prin urmare, cu cât conținutul de capsaicină este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.

Capsaicina este un alcaloid cu efecte multiple la nivelul organismului uman, în special asupra sistemului muscular și a celui cardiovascular, potrivit Planteea.

Concret, una dintre proprietățile capsaicinei este aceea de a stimula receptorul TRPV1, aflat în receptorii durerii din piele. Prin acțiunea substanței, receptorii nu mai răspund la stimulii ce cauzează durerea. De asemenea, există studii care evidențiază efectul benefic al capsaicinei în ceea ce privește simptomul metabolic, o dereglare a organismului cauzată de depunerea de grăsime la nivel abdominal.

Capsaicina este, totodată, asociată cu inhibarea procesului de formare a grăsimilor (adipsogeneza), cu suprimarea apetitului și cu stimularea capacității organismului de a produce căldură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel