Atenționare ANM: Cod portocaliu de averse şi vânt puternic! Cod galben de viituri pe râuri

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Vremea
Freepik.com
Freepik.com

Pe 24 mai, au fost emise două avertizări. Unele regiuni se vor confrunta cu un cod portocaliu de averse și vânt puternic. Altele sunt atenționate cu privire la un cod galben de viituri. Iată prognoza meteo!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni, valabilă în următoarele ore în zone din judeţul Arad. 

Conform meteorologilor, până la ora 15:30, pe raza judeţului avertizat, în localităţile Şiria şi Covăsinţ, se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35 - 45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină.

Până în prezent, în zonă deja s-au acumulat peste 30 l/mp. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, sublinează ANM.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Totodată, hidrologii au emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până la miezul nopţii pe râuri din bazinul hidrografic Bega, pe raza judeţului Timiş.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), între orele 13:55 - 00:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Bega - bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget - amonte S.H. Chizătău.

În acelaşi timp, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare şi pe râul Bega Poienilor.

Atenţionarea Cod galben a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională 'Apele Române', Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Banat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Timiş.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Jupiter în Gemeni până în 2025. Previziuni pentru fiecare zodie și ascendent

Este recomandat ca cetățenii să se  adăpostească și să fie atenți, în special la deplasări. Cel mai indicat este să vă feriți de incidente neplăcute!

Iată câteva activități pe care le poți face până când trece vremea rea:

  • Coace ceva delicios - Coacerea poate fi și sănătoasă. Există rețete alternative delicioase de biscuiți, cu ingrediente precum banane sau mere. Caută ceva gustos și pune mâna pe copt!
  • Joacă - De la jocuri de societate până la inventarea unuia nou, organizează o zi cu jocuri pentru a te distra alături de familie.
  • Puzzle - Puzzle-urile sunt ieftine, educative și te vor ține ocupat ore în șir!
  • Maraton de filme - Pregătește popcorn și bucură-te de o zi de filme acasă. Fiecare copil își poate alege filmul preferat, iar tu vei avea timp de îmbrățișări cu cei mici.
  • Plimbare pe aleea amintirilor - Uita-te la poze vechi sau filme de familie. Astfel poți retrăi niște momente frumoase. Scrie o scrisoare
  • Citește - O carte bună este aliatul cel mai de preț într-o zi ploioasă. Mai ales dacă timpul nu ți-a mai permis să lecturezi.
  • Curățenie distractivă - Pune muzică și transformă curățenia într-un joc distractiv pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel