Ateismul în zilele noastre. Ce factori determină pierderea credinței în Dumnezeu?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Freepik.com
Freepik.com

Cu siguranță, nu ești străin de faptul că unii oameni nu sunt credincioși. Aceștia nu consideră că există cineva care are grijă de ei și că lumea a luat naștere datorită religiei. Ei se declară atei. Ce ne spune știința despre acest concept?

Dacă ești creștin, probabil că ești dureros de conștient de faptul că credința în mare parte din lumea occidentală este într-un trend descendent. În ultimul deceniu, studiu după studiu a dezvăluit un declin accentuat în afilierea religioasă, frecventarea bisericii și credința în Dumnezeu, în timp ce numărul persoanelor care se identifică neavând religie a crescut rapid.

Iată cele mai mari amenințări la adresa credinței, cunoscute drept ateism.

Materialismul Științific

L-ai văzut vreodată pe Dumnezeu? Ai simțit vreodată un suflet? Ai descoperit vreo dovadă pentru ființe sau forțe spirituale? Probabil că răspunsul este nu, ceea ce i-a condus pe mulți în lumea modernă să concluzioneze că nu există nimic altceva în viață decât lumea fizică. Pentru materialiști, nu suntem altceva decât o colecție de celule, o serie de neuroni care dau iluzia conștiinței. Lumea materială este tot ce există.

Pe măsură ce știința a progresat, acest lucru a devenit din ce în ce mai popular. Emoțiile pot fi reduse la dezechilibre chimice, miracolele la fenomene naturale. Deși există încă unele lucruri pe care știința nu le poate explica, susținătorii acestei idei spun că este doar o chestiune de timp. Deoarece tot ce există este materie, vom reuși în cele din urmă să înțelegem totul.

Dar ce zici de conștiința unei persoane? Ce zici de un simț al binelui și răului? Dacă duci această idee la concluzia sa logică, nu există liber arbitru deoarece totul este deja determinat de chimia creierului nostru, ceea ce înseamnă că nicio alegere nu este mai bună decât alta, deoarece alegerea în sine este doar o iluzie.

Raționalismul

Dacă materialismul este o lume definită doar de știință, raționalismul este o lume definită doar de matematică și logică. Deoarece simțurile, emoțiile și convențiile pot fi defectuoase, ele nu pot fi de încredere. Nu există adevăr care să depășească rațiunea pură umană. Și din nou, cine poate argumenta împotriva raționalității.

Și totuși, știm cu toții că ceea ce ne atrage la un apus frumos nu este că este rațional. Ne îndrăgostim și ne căsătorim, nu pentru că am făcut calcule și putem dovedi logic printr-o teoremă că iubirea este reală. Cele mai mari plăceri ale vieții, ceea ce ne aduce cel mai mult sens, nu vin din rațiune pură, ci din frumusețe și iubire, din artă, istorie, muzică, poezie, literatură și credință.

Conducătorul Templului Satanic explică ce este Satanismul. Este atât de rău precum sună?

Secularismul

Fără îndoială, ai auzit cuvântul „secular” folosit de oameni religioși mult, plângându-se despre o lume seculară, muzică seculară, cultură seculară. Deși este adesea folosit pentru a denota orice este ostil religiei, ceea ce vedem în această tendință și ceea ce este atât de periculos este ceva care este doar al acestei lumi, indicând doar această epocă actuală. Un derivat al materialistului, secularistul nu poate vedea nimic dincolo de realitatea în care trăim. Lumea în care trăim, această temporalitate, este tot ce există. Nu există rai sau iad, nici alte tărâmuri, nimic de sperat dincolo de această viață.

Este motivul pentru care secularistul este adesea atât de investit în politică și și se luptă constant  împotriva disperării. Dacă aceasta este singura lume, trebuie să facem totul pentru a face această lume perfectă, totul pentru a ne salva pe noi înșine. Din păcate, aceasta este o problemă care a început să se strecoare în creștinismul însuși. În anumite forme de teologie a eliberării de stânga și naționalism creștin de dreapta, oamenii credincioși pierd din vedere Raiul și se investesc complet în repararea acestei lumi. Politica devine religia lor, căci ce altceva mai este?

Relativismul

„Tu ești tu.” „Orice te face fericit.” „Asta este doar adevărul meu.” - Mantra unei lumi definite de relativism, adevăr care este pur subiectiv. Opoziția raționalismului, relativismul afirmă că tot adevărul este definit nu prin fapte sau logică, ci prin sentimentele și experiența fiecărui individ. Ceva poate fi adevărat pentru o persoană, dar nu pentru alta.

Papa Benedict al XVI-lea a avertizat împotriva pericolelor relativismului, dar chiar și el nu ar fi putut prezice cât de rapid va trage la fibra însăși a societății. În atât de mult din lumea noastră de astăzi, faptele nu au valoare. Logica este irelevantă. Se pare că nu există nimic asupra căruia să putem cădea de acord și nicio modalitate de a ajunge la un consens.

Semnele care îți arată că o persoană din viața ta poate fi un demon. Fii atent!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel