Alimente de bază despre care odată se credea că sunt magice

Autorul articolului: Elena Didila |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Mâncarea este lucrul din care obținem nutrienții pentru a ne alimenta corpul. Creăm și păstrăm relații sociale intime frângând pâinea și de multe ori vindecăm diferite afecțiuni prin alimentația noastră. În lumea dezvoltată, avem centre comerciale pline cu toate tipurile de alimente și, în cea mai mare parte, consumăm fără să ne gândim la istoria a ceea ce mâncăm.

Potrivit Listverse, cu mii de ani în urmă, în unele dintre cele mai vechi civilizații de pe planetă, se credea că aceste alimente de bază sunt un fel de magie. 

Pe lângă faptul că sunt folosite pentru a vindeca anumite condiții fizice și emoționale, se credea că anumite alimente îi aduc înapoi pe cei dragi din morți, îi protejează pe oameni de rău și multe altele.

Quinoa

Probabil că toți suntem familiarizați cu cerealele antice. Indiferent dacă încorporăm quinoaîn dietele noastre zilnice sau vedem diferite soiuri care împodobesc feedurile Instagram în bolurile pentru smoothie-uri prea la modă, fiecare ar putea să numim câteva dacă ar trebui.

Despre Quinoa  aztecii credeau că oferă puteri supranaturale. Nu numai că a fost o componentă majoră a dietelor lor, dar a jucat un rol vital în practicile lor religioase.

Folosind miere și uneori sânge din sacrificiile umane, aztecii făceau adesea o pastă din quinoa și o foloseau pentru a crea statui ale zeilor lor. În timpul ceremoniilor de închinare, statuile erau rupte în părți și predate membrilor tribului pentru consum. Se presupune că această pastă a fost folosită și pentru a crea scuturi, arcuri și săgeți pentru a le oferi băieților nou-născuți pentru a simboliza îndatoririle lor masculine mai târziu în viață.

Anghinare

În trecut se credea că anghinarea are o varietate de puteri medicinale. Putem găsi mențiuni despre anghinare încă din mitologia greacă.

Cynara era o fată frumoasă muritoare pe care Zeus a întâlnit-o în timpul unei călătorii pentru a-și vedea fratele Poseidon. Zeus a dus-o în Olimp și a făcut-o zeiță. Apoi, în mod tipic lui Zeus, s-a înfuriat când Cynara s-a strecurat acasă pentru a o vizita pe mama ei. A aruncat-o de pe Olimp și a transformat-o într-o anghinare.

Romanii din secolul I credeau și ei că părți din anghinare ar putea ajuta la vindecarea cheliei și chiar ajuta la conceperea băieților.

Arpagic

Astăzi, știm că arpagicul este originar din anumite zone din Asia, Europa și America de Nord. Cu toate acestea, există cel puțin două povești diferite despre prima lor apariție în Europa și despre cum s-a crezut cândva că sunt magice.

Într-o versiune, arpagicul a apărut pentru prima dată în Europa în secolul al XIII-lea, când Marco Polo l-a adus din China. De acolo, britanicii au creat o tradiție conform căreia agățarea arpagicului de căpriori și deasupra ușilor ar oferi protecție împotriva spiritelor rele.

Cu toate acestea, o poveste contradictorie spune că arpagicul a fost în Europa înainte de Marco Polo. În această versiune, vechii romani foloseau arpagicul în alimentația lor deoarece credeau că gustul puternic al plantei va aduce o putere mai mare. Caii de curse, muncitorii și luptătorii mâncau în mod regulat arpagic pentru a-și spori puterea. Arpagicul era, de asemenea, un remediu roman pentru durerile de gât și arsurile solare. 

Castraveți

Astăzi, una dintre cele mai notabile soiuri ale acestei legume răcoritoare este castravetele englezesc. Cu toate acestea, de fapt au originea în India și au fost cultivate de aproximativ 3.000 de ani.

Una dintre cele mai neașteptate utilizări ale castraveților merge până în Imperiul Roman. Potrivit lui Pliniu cel Bătrân, aceste legume au fost folosite pentru a promova fertilitatea. Femeile și moașele  le purtau în jurul taliei și apoi le aruncau odată ce se năștea copilul. 

În Roma antică, castraveții erau folosiți și pentru a speria șoarecii, a vindeca vederea proastă și pentru a calma mușcăturile de scorpion.

Ceapa

Cu mult înainte ca ceapa să ne aducă la lacrimi, acestea erau obiecte de cult. De fapt, ceapa se găsește în întreaga artă istorică egipteană într-o varietate de forme și dimensiuni. Aceste legume sunt pictate în scene de piramide și altare ale anumitor zei.

Egiptenii legau ceapa de viața veșnică datorită straturilor lor concentrice și își îngropau faraonii cu ei. Ceapa a fost găsită și în diferite părți ale corpului mumiilor, cum ar fi torace și pelvis.

Așadar, de ce a fost ceapa un aliment atât de venerat pentru egipteni, mai ales când exploram tema morții?

Potrivit experților, era o credință comună că ceapa ar putea aduce respirația înapoi celui decedat. Alții spun că proprietățile antiseptice ar fi putut fi considerate magice și, prin urmare, utile în viața de apoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel