Alimente bogate în vitamina D. Ce ar trebui să consumi, ca să nu ai nevoie de suplimente

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Vitamina D este numită și "vitamina soarelui", pentru că este produsă în mod natural, când pielea este expusă la razele soarelui. Totuși, această vitamină extrem de importantă pentru organism se regăsește și în alimente, care pot fi incluse într-un regim sănătos și echilibrat.

Vitamina D îndeplinește numeroase funcții în organismul uman. Cele mai importante sunt: susținerea funcției optime a sistemului imunitar, dar și reglarea absorbției fosforului și calciului în corp.

Iată ce alimente merită să introduci în rutina ta, ca să primești necesarul de vitamina D!

1. Somon

Somonul este un pește gras popular și o sursă excelentă de vitamina D.

Conform bazei de date privind compoziția alimentelor a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), o porție de 100 de grame de somon de Atlantic de crescătorie conține sau 66% din doza zilnică recomandată.

Faptul că somonul este sălbatic sau de crescătorie poate face o mare diferență în ceea ce privește conținutul de vitamina D.

În medie, somonul sălbatic are mai multă vitamina D. Cantitatea de vitamina D va varia în funcție de locul în care este pescuit somonul și de perioada anului.

Un studiu a arătat că conținutul de vitamina D al somonului prins în Marea Baltică furnizează 70-111% din doza zilnică recomandată.

2. Heringul și sardinele

Heringul este un pește consumat în întreaga lume. Este adesea afumat sau murat. Acest pește mic este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D.

Heringul proaspăt de Atlantic furnizează 27% din doza zilnică recomandată.

Dacă nu vă place peștele proaspăt, heringul murat este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D, furnizând 14% din doza zilnică recomandată.

Sardinele la conservă sunt și ele o sursă bună de vitamina D. O porție de 100 de grame oferă 24% din doza zilnică recomandată.

3. Ulei de ficat de cod

Uleiul din ficat de cod este un supliment popular. Dacă nu vă place peștele, administrarea de ulei din ficat de cod este o altă modalitate de a obține nutrienți care sunt greu de obținut altfel.

Este o sursă excelentă de vitamina D. La aproximativ 4,9 ml, acesta înregistrează un procent masiv de 56% din doza zilnică recomandată. A fost folosit de mulți ani pentru a trata deficiența de vitamina D.

4. Conserve de ton

Mulți oameni se bucură de tonul la conservă datorită aromei sale și a metodelor de depozitare ușoară. De obicei, este mai ieftin decât cumpărarea de pește proaspăt.

Tonul ușor la conservă conține până la 269 UI de vitamina D într-o porție de 100 de grame, ceea ce reprezintă 34% din doza zilnică recomandată.

Citește articolul complet pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel