Alergia la polen versus viroza. Cum facem diferența între ele?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

A venit primăvara și, odată cu ea, apar și alergiile la polen. Dar cum facem diferența între aceste alergii și virozele respiratorii? Iată ce spun specialiștii!

 

Sezonul alergiilor a început, deși abia am intrat în primăvară, iar temperaturile încă fluctuează. Totodată, faptul că în multe zone a fost mai cald a dus la înflorirea timpurie a pomilor, un motiv în plus ca pacienții cu simptome sugestive de rinoconjuctivită alergică sezonieră, așa numita boala fânului, să fie deja așteptați în cabinetele medicilor alergologi.

Altfel, primele categorii de polen sunt ale arborilor timpurii, precum mestecenii, iar prin aprilie, mai, începe să apară polenul gramineelor.

Acelea sunt niște substanțe care sunt produse de celule ale sistemului imunitar. Iar sistemul imunitar o ia razna. Același lucru se întâmplă și la alergici, persoanele care au predispoziția genetică, numită atopie, de a dezvolta alergii reacționează într-un mod neașteptat și exagerat deoarece sistemul lor imunitar este mai hiperactiv”, a declarat conf. dr. Poliana Leru, medic internist și alergolog, la Digi 24.

Alergiile, prevenție

Dacă trăim într-un mediu urban expus, unde sunt multe plante alergizante și mai este și o atmosferă poluată, aglomerația urbană favorizează apariția alergiilor și a simptomelor.

Prevenția se face adresându-ne direct cauzei. Deci dacă știm că nu avem un teren alergic atunci trebuie să avem cât mai devreme un diagnostic complet ca să știm la ce suntem alergici și atunci trebuie evitat contactul cu plantele responsabile, în cazul celor de primăvară arborii și gramineele, în cazul celor de vară-toamnă, buruienile, cum este ambrozia”, a mai spus dr. Poliana Leru.

”Testele de alergii sunt teste cutanate și teste din sânge, ele pot fi făcute relativ ușor și sunt deja cunoscute și comune, le utilizăm.”

Alergii, simptome

În principiu, cea mai mare parte a alergiilor pot fi controlate, dacă le cunoști și poți să le eviți, și prin tratament. Căci există și tratament preventiv sau care se adresează cauzei, cum este imunoterapia.

Dar există și forme de alergii severe, cum sunt astmul sever, atacurile severe de astm sau astmul acut, sau reacția anafilactică, ce este cea mai severă formă de alergie.

Pentru a face diferența între rinitele alergice și posibilele viroze, având în vedere că încă suntem în sezonul acestora, medicul a subliniat că nici rinita alergică, nici rinoconjuctivita alergică ”nu dau febră, nu dă afectarea stării generale, mialgii.

Putem să facem niște conexiuni, se repetă de la an la an în aceeași perioadă și au un pattern asemănător, în general, dar uneori se pot complica, după 1,2, 3 sezoane în care avem simptome nazale și oculare, putem să avem și simptome respiratorii de tipul astmului”, a mai spus medicul.

Alergiile respiratorii, precum rinita, rinoconjunctivita alergică sezonieră, sunt localizate.

Vezi articolul complet pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel