A început ”Târgul Grădinarului”, un eveniment mult așteptat! Tu ce plantezi anul acesta?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Timp de trei zile, se desfășoară ”Târgul Grădinarului”, unde se găsesc toate cele necesare pentru grădină și terasă. Iată mai multe detalii!

Zeci de expozanţi sunt prezenţi la Alba Iulia la acest sfârşit de săptămână la 'Târgul Grădinarului', ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, eveniment care reuneşte şi promovează producători şi distribuitori din judeţul Alba din domeniul horticulturii şi peisagisticii.

Timp de trei zile, de vineri până duminică, în spaţiul situat pe latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, albaiulienii, şi nu numai, au posibilitatea să îşi cumpere de la seminţe, bulbi, butaşi de trandafiri, flori de sezon, arbuşti, pomi fructiferi şi ornamentali până la îngrăşăminte organice şi produse fitosanitare, sisteme de irigaţii şi mobilier pentru grădină sau terasă. Pe standurile unor expozanți, se găsesc și obiecte decorative realizate manual.

Conform organizatorilor, la cea de-a XIV-a ediție din acest an, sunt prezenți 56 de expozanți, un număr vizibil mai mare decât anul trecut.

Organizat de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia şi Grupurile de Acţiune Locală Pe Mureş şi pe Târnave, Munţii Metaliferi, Trascău şi Muntele Mare, Ţara Secaşelor Alba - Sibiu, Valea Ampoiului - Valea Mureşului, 'Târgul Grădinarului' promovează producători locali din Alba din domeniul cultivării plantelor, precum şi din cel al uneltelor, echipamentelor şi sistemelor de irigaţii.

Pe durata celor trei zile au loc şi ateliere de lectură pentru copii, în organizarea Bibliotecii Judeţene 'Lucian Blaga', ateliere educativ-interactive organizate de către Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, ateliere de plantat sau de pictură pentru copii, diverse demonstraţii de specialitate, fie că vorbim de tundere a arborilor ornamentali sau de amenajare a spaţiului exterior. De asemenea, experții oferă sfaturi specializate celor interesați.

La ceremonia de deschidere oficială, vineri, au participat reprezentanți ai administrației județene și locale, precum și parlamentari.

Sursa: AGERPRES / (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Un volum semnificativ de cercetări confirmă că petrecerea timpului în grădini și spații verzi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mentale:

  • Cercetări din Suedia au arătat că accesul la o grădină a avut un efect semnificativ de reducere a stresului, chiar și în cazul în care persoana dispunea doar de un balcon simplu.
  • Un articol publicat în Jurnalul de Revizuire a Sănătății Mentale a analizat o gamă largă de cercetări. Articolul a evidențiat efectele pozitive ale grădinăritului asupra sănătății mentale, inclusiv reducerea simptomelor de depresie și anxietate.
  • Un studiu realizat de Școala de Medicină de la Universitatea Exeter a investigat impactul spațiilor verzi asupra sănătății mintale și a constatat că oamenii care s-au mutat în zone mai verzi (cu parcuri și grădini) au experimentat îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale, care au persistat timp de cel puțin 3 ani după mutare.
  • Un raport din revista Nature Medicine a constatat că hobby-uri precum grădinăritul, lectura și artele și meseriile sunt asociate cu niveluri mai scăzute de depresie la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.
  • Fundația pentru Sănătatea Mentală a elaborat un raport despre Sănătatea Mentală și Natură. Raportul a arătat importanța atât a petrecerii timpului în natură, cât și a sentimentului de conectare la natură pentru susținerea unei sănătăți mintale optime.

Vezi și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel