După cum deja se știe, începând cu 1 ianuarie 2024, intră în vigoare noua Lege a pensiilor. Colegii noștri de la DCBusiness au scris un articol în care prezintă noile reglementări pentru pensii.
Printre modificările pe care această nouă Lege le-a adus se numără și faptul că unele pensii dispar.
Astfel, noua lege a pensiilor va reglementa doar patru tipuri de pensii, în loc de cele cinci existente în prezent. În esență, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată, rămânând doar varianta cu penalizări.
Legea 360/2023, apărută recent și care a modificat sistemul public de pensii pentru a-l face "sustenabil din punct de vedere financiar", așa cum au subliniat oficialii, va reglementa doar patru tipuri de pensii. Unele prevederi ale noii legi vor intra în vigoare din ianuarie 2024, însă majoritatea vor fi aplicate începând cu septembrie.
Noua lege va reglementa în detaliu următoarele categorii de pensii:
pensia pentru limită de vârstă;
pensia anticipată;
pensia de invaliditate;
pensia de urmaș.
Practic, începând cu 1 septembrie 2024, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală a pensiilor (Legea 263/2010) prevede două variante. Noua lege elimină practic pensia anticipată fără penalizări.
Citește și WhatsApp se modifică și oferă noi soluții utilizatorilor.
Pensia pentru limita de vârstă
Să privim pe rând fiecare categorie. Pensia pentru limită de vârstă va putea fi cerută de către persoanele care îndeplinesc la data pensionării condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, așa cum se procedează și în prezent.
Totuși, apare o schimbare legată de vârsta standard de pensionare. Aceasta va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, începând cu anul 2035.
Pensia anticipată
O altă modificare importantă este eliminarea unuia dintre tipurile de pensie anticipată. Prin urmare, va rămâne în vigoare doar pensia anticipată cu penalizare, în timp ce în prezent există două variante - pensia anticipată fără penalizare și pensia anticipată parțială cu penalizare.
Pensia anticipată conform viitoarei legi va putea fi obținută "cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de către persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, așa cum este descris în anexa nr. 5 (poate fi descărcată de la finalul articolului - n. red.), sau de către cei care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani", conform noii legi.
Citește articolul în continuare pe dcbusiness.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News