"A avea sau nu o atitudine pozitivă este o alegere". Ce spun medicii psihiatrii despre cum trebuie să ne raportăm la viață

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie 'Socola' din Iaşi, este de părere că modul de gândire, dar şi atitudinea, fac diferenţa între persoanele care au succes şi cele care nu. 

Medicul psihiatru afirmă că oamenii sunt fie stăpânii situaţiilor lor, fie victimele atitudinilor lor. Conform spuselor ei, atitudinea şi nu aptitudinea creează altitudinea. 'Atitudinea este o poziţie pe care o luăm faţă de cineva sau ceva. Este singurul comportament pe care oamenii îl pot controla complet.

A avea sau nu o atitudine pozitivă este o alegere. Indiferent de situaţie ne stau întotdeauna la dispoziţie două alegeri, acel liber arbitru: alegerea de a avea o atitudine pozitivă, respectiv alegerea de a avea o atitudine negativă', a declarat pentru AGERPRES Petronela Nechita.

Ea a precizat că atitudinea este dată de gândurile, sentimentele şi acţiunile noastre. 'O atitudine nu este altceva decât un obicei de gândire dobândit. Schimbarea atitudinii trebuie să vină din interiorul tău. Multe persoane aleg să aibă o atitudine negativă fără să-i conştientizeze efectele: consecinţele negative'.

În opinia sa, cea mai mare diferenţă dintre oamenii care au succes şi cei care nu au succes o reprezintă modul de gândire şi atitudinea. 'Oamenii sunt fie stăpânii situaţiilor lor, fie victimele atitudinilor lor.

Am o atitudine pozitivă când mă gândesc că e ceva bun în fiecare întâmplare a vieţii, cum ar fi, de exemplu, afirmaţia 'această pandemie va trece'. Atitudinile pot fi crescute prin provocări. Cei mai mulţi oameni de succes îmbrăţişează provocările, deoarece înţeleg că sunt o parte esenţială a vieţii lor.

Astfel, oamenii de succes învaţă să facă faţă eşecurilor lor. Ei încep să vadă beneficiile pozitive care pot fi obţinute din întâlnirea cu experienţele negative, astfel creând şi rezilienţă la stres.

Aceasta a ţinut să sublinieze că, dacă alegem să avem o atitudine pozitivă, vom reuşi să vedem părţile bune chiar şi în situaţiile mai puţin plăcute.

Factorii care ne pot influenţa atitudinea sunt, potrivit medicului psihiatru, propriile noastre convingeri despre noi şi ceilalţi, familia, mediul în care ne desfăşurăm activitatea, dar şi cercul de prieteni. 'Unii oameni au un filtru optimist şi văd jumătatea plină a paharului, alţii au un filtru mai puţin optimist şi văd jumătatea goală a paharului.

În plus, prietenii îţi pot extinde viziunea sau îţi pot reduce visele. Este extrem de important să ne evaluăm permanent prieteniile.

Persoana cu o atitudine negativă gândeşte: nu pot; se axează pe probleme; le găseşte celorlalţi defecte, îi critică; se concentrează pe lipsuri; va vedea întotdeauna obstacole în orice. Persoana cu o atitudine pozitivă gândeşte: pot; se axează pe soluţii, caută aspectele pozitive ale celorlalţi; este recunoscător pentru ce are şi va vedea întotdeauna oportunităţi în orice vine spre ea', a mai explicat medicul.

Ce ar fi dacă am privi o 'dificultate' ca o 'binecuvântare'? Dar mai există şi o zicală veche care spune că fiecare dintre noi luminează o cameră: unii atunci când intră, alţii când ies. Întrebarea e cine vrem să devenim.

Sursa: AGERPRES (A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu)

Vezi şi: 5 moduri de a fi fericit singur

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel