9 martie: Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Care sunt tradițiile de această sărbătoare?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
freepik.com
freepik.com

Astăzi, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici. Această sărbătoare marchează sacrificiul a 40 de soldați romani în numele credinței lor. Acești martiri au fost executați în timpul domniei împăratului Licinius, la ordinul guvernatorului Agricola.

Sfinții 40 de mucenici sunt pomeniți în calendarul nostru ortodox la data de 9 martie. Aceștia erau ostași, care făceau parte dintr-un corp de armată staționat în Sevastia, din provincia Armenia Inferior.

Această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Mucenici sau Sfinții Mucenici. În această zi, tradițiile pot să difere în funcție de regiunea țării, dar există câteva obiceiuri comune în toată țara.

În primul rând, în această zi, mulți credincioși merg la biserică pentru a participa la slujbele speciale dedicate celor 40 de Mucenici dn Sevastia. Se citesc rugăciuni și li se spune credincioșilor care a fost viața acestor 40 de oameni.

Cinci rugăciuni scurte pentru sănătate. Învață-le și tu!

Numele acestor 40 de sfinţi sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton şi Aglae.

De asemenea, oamenii sunt îndemnați să fie generoși și să împartă mucenicii cu prieteni, vecini și cu persoane nevoiașe.

Ce alte tradiții mai avem de 9 martie?

Gospodinele pregătesc mucenici! Aceștia sunt un fel de desert, ca o prăjitură cu miez de nucă și miere, ori ca un aluat în forma cifrei 8. Se fierb în apă, cu mirodenii și nucă. Apoi, mucenicii se împart rudelor sau vecinilor, pentru pomenirea celor morți, dar și pentru a se bucura de recolta bogată.

De asemenea, se zice că în această zi, se deschise poarta cerului, mormintele se deschid, iar morții se întorc printre cei vii.

Rugăciune zilnică de mulţumire şi recunoştinţă

Această sărbătoare este strâns legată de momentul în care oamenii de la sate își pregătesc pământurile pentru un nou an agricol. Tradiția spune că sărbătoarea de Mucenici începe chiar de pe 8 martie, odată cu Focurile de Măcinici și se încheie a doua zi, cu o beție rituală. 

De fapt, simbolic, este incinerat spiritul iernii. Focul de Măcinici era considerat purificator.

De ce se beau 44 de pahare pe 9 martie? Ei bine, beția rituală este atestată de tradiția populară, ce susține că este indicat să bei 40 sau 44 de pahare cu vin. 

Aceasta poate fi considerată și o reminescență a sărbătorilor bahice din Antichitate. Oamenii considerau că vinul care se bea de această sărbătoare se transforma în mai multă putere de muncă. Dacă o persoană nu putea să bea cele 40 de pahare cu vin, trebuia să guste măcar. 

Numărul paharelor de vin băute corespunde cu numărul Sfinților Mucenici din Sevastia - în unele zone 40 sau 44, care poartă diferite nume - Moși, Sfinți, Sfințișori sau Măcinici.

Îți sugerăm să vezi și: Simți că necazurile și întristarea nu-ți dau pace? Rostește această rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel