Azi este Ziua Internațională Anticorupție. Este sărbătorită anual la data de 9 decembrie și a fost stabilită în 2003 prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției.
Cu siguranță, fenomenul corupției este omniprezent. Mai mult, s-a aproape dublat în ultimele zeci de ani, inclusiv în țara noastră. Afectează toate țările și are consecințe extrem de neplăcute. Tot astăzi sărbătorim și Ziua obiectelor pierdute și găsite.
Corupția subminează instituțiile democratice, încetinește progresul economic și contribuie la instabilitatea guvernamentală. Alimentează conflictele și împiedică procesele de pace prin subminarea respectului pentru lege, înrăutățirea sărăciei, facilitarea utilizării ilicite a resurselor și furnizarea de finanțare pentru conflictele armate. Din nefericire, corupția persistă și este extrem de dificil de eradicat.
Acest fenomen a existat de-a lungul istoriei. Unele dintre cele mai vechi texte anticorupție pot fi găsite în Codul lui Hammurabi, al regelui Babilonului, în Marele Edict al lui Horemheb din Egipt și în tratatul indian Arthashastra. Aceste texte abordau practicile de corupție în rândul funcționarilor publici și al justiției.
Îngrijorată de gravitatea problemelor și amenințările pe care le reprezintă corupția pentru stabilitatea și securitatea societăților, subminând instituțiile și valorile democrației, etica și justiția și punând în pericol dezvoltarea durabilă și respectul pentru lege, Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 31 octombrie 2003, Convenția împotriva corupției.
De asemenea, Adunarea a desemnat data de 9 decembrie drept Ziua Internațională Anticorupție (#InternationalAntiCorruptionDay), pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la corupție și la rolul Convenției în combaterea și prevenirea acesteia. Convenția a intrat în vigoare în decembrie 2005. Guvernele, sectorul privat, organizațiile neguvernamentale, mass-media și cetățenii din întreaga lume își unesc forțele pentru a lupta împotriva acestei infracțiuni.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) se află în prima linie a acestor eforturi. Acestea semnalează că, de la prima ediție a acestei zile, intoleranța față de corupție a crescut, fapt evidențiat de numărul tot mai mare de politicieni și directori executivi care sunt judecați și condamnați pentru această infracțiune.
Ziua Obiectelor Pierdute și Găsite. De-a lungul istoriei, oamenii au pierdut obiecte personale și au găsit altele, iar emoțiile care au însoțit aceste evenimente au variat de la disperare la bucurie. Așadar, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că a fost instituită Ziua Obiectelor Pierdute și Găsite, pentru a recunoaște impactul pe care aceste situații l-au avut asupra vieților noastre.
Ziua Obiectelor Pierdute și Găsite (#LostFoundDay) a fost oficial anunțată la 19 noiembrie 2012, dar conceptul de a avea un loc unde oamenii pot veni pentru a recupera lucrurile pierdute datează din 1805, când Napoleon Bonaparte a deschis primul birou de obiecte pierdute și găsite în Paris. Obiectele descoperite pe străzile orașului puteau fi aduse acolo, unde persoanele afectate puteau verifica dacă obiectele lor au fost aduse.
De atunci, conceptul s-a răspândit în întreaga lume. Birourile de obiecte pierdute ale Transport for London colectează aproximativ 130.000 de obiecte în fiecare an, de la cele mai evidente, cum ar fi telefoane mobile și portofele, până la cele mai neașteptate și mai neobișnuite, cum ar fi rochii de mireasă, urne cu cenușa unor persoane decedate, scaune cu rotile și chiar chiuvete de bucătărie. Ziua Obiectelor Pierdute și Găsite (#LostFoundDay) este sărbătorită în fiecare an în a doua vineri din decembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News