7 soluții la îndemână pentru a scădea tensiunea arterială

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate

Iată ce ne recomandă specialiștii!

Cum să interpretați valorile afișate pe ecranul tensiometrului?

Este știut faptul că monitorizarea tensiunii arteriale este esențială pentru menținerea sănătății cardiace. Indiferent dacă alegeți să vă măsurați tensiunea în cabinetul medicului sau acasă, este important să înțelegeți limitele în care aceasta este normală, dar şi să aflați ce trebuie să faceți pentru a o menține în aceste limite.

Tensiunea arterială este formată din două componente: presiunea sistolică și presiunea diastolică. Tensiunea arterială sistolică indică presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă (în sistolă), în timp ce presiunea diastolică are loc atunci când inima se relaxează între două contracții (în diastolă). Pentru a vă da seama dacă suferiți de hipertensiune, este suficient să aveți acasă un tensiometru de calitate precum SENDO One, care este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune, are funcție de detectare a aritmiilor și a fost Votat Produsul Anului 2023 în categoria de tensiometre de către consumatorii români. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, dar și cu realizarea în mod corect a măsurării tensiunii, veți putea identifica rapid dacă trebuie să vă prezentați la doctor pentru mai multe investigații sau un posibil tratament. 

6. -imagine fara descriere- (screen-shot-2024-01-18-at-2-20-50-pm_82606500.jpg)

Hipertensiunea: care sunt simptomele?

Simptomele asociate cu creșterea tensiunii arteriale pot fi: dureri de cap (în special în zona occipitală), amețeli, pierderea echilibrului, tinitus, vedere încețoșată, leșin. Creșterea tensiunii arteriale în sine poate să nu pună direct în pericol viața, dar efectele prelungite și cronice ale hipertensiunii au efectele lor dăunătoare. Complicațiile asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau necorespunzător gestionată pot fi: hipertrofia mușchiului cardiac, boala cardiacă ischemică, riscul crescut de accidente vasculare cerebrale, insuficiența cardiacă, leziunile vasculare periferice. Vasele mici din retină și rinichi au și ele de asemenea de suferit putând apărea leziuni ale acestora - retinopatia hipertensivă și nefropatia hipertensivă.

2. -imagine fara descriere- (photo-1_46520200.jpg)

Având în vedere că hipertensiunea poate să aibă sau nu simptome pronunţate, este indicat să vă monitorizaţi tensiunea în mod regulat, mai ales dacă aveţi antecedente familiale sau prezentaţi anumiţi factori de risc (obezitate, obiceiul fumatului, boli metabolice, etc.). Dacă tensiometrul vă indică faptul că aveţi hipertensiune, este important să vă adresați medicului de familie sau cardiologului.

7 soluţii la îndemână pentru a scădea tensiunea arterială

Grija faţă de propria inimă porneşte de la adoptarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase, la îndemâna oricui, pentru care este nevoie de ambiţie, consecvenţă şi determinare.

1. Renunțarea la fumat 

Fumatul este un obicei dăunător asociat nu numai cu leziuni cardiovasculare și hipertensiune arterială, ci și cu o multitudine de alte boli - deteriorarea pereților vasculari, creșterea riscului de accident vascular cerebral (AVC), dezvoltarea cancerului pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), diabetul de tip 2 și multe altele. Renunțarea la fumat contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

2. Limitați consumul de sare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să limităm consumul de sare la 5 grame pe zi, deoarece consumul excesiv este asociat cu un risc crescut de apariție a hipertensiunii arteriale și a complicațiilor cardiovasculare asociate. Cum puteți limita cantitatea de sare?

  • citiți pe etichetele alimentelor cantitatea de sare pe care o conțin - evitați consumul de alimente care conțin cantități mari de sare
  • nu adăugați sare în plus - dacă doriți să dați mai multă savoare alimentelor, folosiți condimente
  • evitați mâncarea semi-preparată – dacă sunteți proprii bucătari puteți avea controlul deplin asupra cantității de sare din mâncare

3. Limitați consumul de alcool

Consumul regulat de alcool duce la o creștere a valorilor tensiunii arteriale prin mai multe mecanisme. Cu toate acestea, sistemul cardiovascular nu este singurul care are de suferit de pe urma efectelor negative ale alcoolului. 

Un consum redus de alcool duce la o scădere a valorilor tensiunii arteriale. Având în vedere că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un aviz, în 2023, conform căruia nu există un prag sigur în ceea ce privește cantitatea de alcool consumată, ideal ar fi să excludeţi alcoolul din viața de zi cu zi.

4. -imagine fara descriere- (photo-2_67379000.jpg)

4. Reducerea greutății corporale

Un alt factor important pe care îl puteți ajusta este masa corporală. Numeroase studii au arătat relația dintre masa corporală, indicele de masă corporală și circumferința taliei ca fiind criterii care determină riscul de boli de inimă. Obezitatea duce la un risc crescut nu numai de hipertensiune arterială, ci și de boli metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, apneea de somn și un risc crescut de anumite tumori maligne. Scăderea în greutate este una dintre cele mai eficiente soluţii pentru echilibrarea nivelului tensiunii arteriale. Cum puteţi slăbi?

  • reduceți dimensiunea porțiilor
  • consumați cât mai multe lichide
  • evitați consumul de alimente care conţin zahăr și de băuturi carbogazoase
  • creșteți activitatea fizică

5. Activitatea fizică

Activitatea fizică regulată poate determina scăderea tensiunii arteriale. Este important să fiți consecvenţi și să dedicați minimum 30 de minute în fiecare zi unei activități fizice moderate pentru ca efectul să fie permanent. Pentru pacienții deja diagnosticați cu hipertensiune arterială, exercițiile fizice regulate pot reduce tensiunea arterială la valori mai sigure. Exemple de activități care ar fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră:

  • alergare
  • ciclism
  • înot
  • plimbări lungi
  • diferite tipuri de exerciții și antrenamente intense, cum ar fi dansul sportiv, pilates, yoga etc.

6. Alimentație sănătoasă

O dietă variată și sănătoasă este vitală pentru o inimă sănătoasă! Dieta ar trebui să includă legume și fructe proaspete, paste făinoase integrale, produse cu conținut scăzut de grăsimi. Trebuie evitate alimentele bogate în colesterol, acizi grași saturați și alimentele prăjite. De asemenea, este important ca aportul zilnic de fibre să fie suficient. Fibrele au un efect benefic asupra sistemului digestiv, stimulând peristaltismul și reducând nivelul colesterolului. Consumul de alimente bogate în acizi grași nesaturați omega-3 are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

2. -imagine fara descriere- (photo-3_72875500.jpg)

7. Tratament medicamentos

Există cazuri în care, deşi au fost adoptate toate recomandările anterioare, tensiunea arterială continuă să fie ridicată. În acest moment este recomandat consultul medical pentru stabilirea celor mai bune soluţii medicale care să vă ajute să gestionaţi hipertensiunea cât mai eficient. Iar dacă aţi ajuns la doctor şi la tratament medicamentos, nu uitaţi să vă monitorizaţi constant tensiunea, astfel încât terapia medicamentoasă să poată fi reglată și ajustată dacă este necesar.

Important: 

  • În stadiile inițiale ale hipertensiunii, o persoană poate să nu aibă absolut nicio simptomatologie. Prin urmare, măsurarea tensiunii în mod regulat este extrem de importantă. Vă recomandăm să achiziţionaţi un tensiometru de calitate, iar SENDO One poate fi opţiunea ideală. Acesta promite utilizatorilor precizie clinică la domiciliu, are avantajul major că poate fi utilizat de către două persoane datorită funcţiei de memorie separată pentru doi utilizatori, vine cu o garanţie de 5 ani şi funcţie specială de detectare a aritmiilor.
  • Hipertensiunea arterială în sine poate să nu fie direct amenințătoare pentru viață, dar complicațiile asociate cu o stare permanentă de tensiune arterială ridicată sunt o condiție prealabilă pentru dezvoltarea multor alte boli și pentru o calitate scăzută a vieții.
  • Atunci când detectați că suferiţi de hipertensiune, este recomandat să faceţi schimbări în stilul de viață, alimentație, limitarea obiceiurilor dăunătoare, creșterea activității fizice. Dacă acest lucru nu este suficient, următorul pas este să apelaţi la consultul medical.
  • Nu vă tratați singuri! Fiecare persoană este diferită, iar dacă un tratament medical poate fi potrivit pentru o persoană, pentru o alta acesta poate fi chiar dăunător sau ineficient. Doar doctorul dumneavoastră vă poate prescrie tratamentul potrivit şi personalizat nevoilor dvs.

5. -imagine fara descriere- (photo-4_59989100.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel