7 februarie: Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

În fiecare an, în luna februarie, se desfășoară Ziua Siguranței pe Internet. În 2023, această zi se sărbătorește azi, la 7 februarie. Scopul acestei zile este acela de a promova conștientizarea folosirii în siguranță a Internetului.

La 7 februarie 2023 este marcată la nivel mondial Ziua siguranţei pe internet.

Astfel, activităţile dedicate acestei zile se desfăşoară în cadrul temei care ţinteşte crearea spaţiului necesar de conversaţii despre viaţă în mediul online. Alegerea temei face trimitere şi la necesitatea îmbunătăţirii comunicării între oameni pe subiecte despre viaţă în spaţiul digital, mai ales după o perioadă dificilă cu măsuri de restricţii impuse pe fondul pandemiei.

Ziua siguranţei pe internet este sărbătorită, anual, începând cu 2004, într-o zi de marţi a lunii februarie, în mai multe ţări de pe glob, pentru promovarea utilizării sigure şi responsabile a mediului online şi a dispozitivelor cu care sunt accesate platformele şi site-urile. În România, Ziua siguranţei pe internet a fost marcată pentru prima dată în 2008.

Ziua siguranţei pe internet este marcată pentru promovarea siguranţei şi utilizării pozitive a tehnologiei digitale pentru tineri şi pentru a se concretiza într-o reală sursă de conversaţie naţională despre modalităţile de utilizare a tehnologiei în forme de responsabilitate, creativitate şi respect.

Obiceiurile părinților le sunt transmise copiilor prin puterea exemplului

În Marea Britanie, marcarea acestei zile este gestionată de Centrul Britanic pentru un internet sigur.

Internetul a permis îmbunătăţiri semnificative în viaţa utilizatorilor, prin accesul util la diferite servicii. Accesul uşor în mediul online, fără anumite măsuri de siguranţă, reprezintă, deopotrivă, accesul spre o mulţime de vulnerabilităţi, expunând utilizatorul la un spectru de ameninţări.

Reguli pentru copii ca să nu devină victime online, din partea politiştilor

- Nu împărtăși parola de la e-mail-ul cu alte persoane în afara părinţilor. Dacă spui această parolă prietenilor sau altor persoane, pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;

- Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoaşteţi în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice. Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet.

Cyberbullying, mai periculos decât cel din școală

- Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionaţi accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Poliţiştii le mai recomandă copiilor să evite postarea pe Internet a fotografiilor cu propria persoană sau cu familia, pentru că, odată ajunse la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite pentru a le face rău lor sau celor apropiaţi.

Copiii trebuie să ştie că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este adevărat: informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. Totodată, poliţiştii atrag atenţia că fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

Vezi şi: Dependența digitală: cât de periculoasă este pentru copii?

Sursa: AGERPRES (Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel