7 curiozități interesante despre Anul Nou Chinezesc

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Astrologie chinezeasca
pexels.com
pexels.com

Conform horoscopului chinezesc, încă suntem în Anul Tigrului, care se încheie pe 21 ianuarie. De pe 22, intrăm în Anul Iepurelui de Apă. Iată ce curiozități merită să știi despre Anul Nou Chinezesc!

Ca europeni, nu suntem foarte familiarizați cu tradițiile și obiceiurile asiatice. De aceea, s-ar putea să fii încântat de următoarele curiozități, pe care poate nu le știai.

1. Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare pentru asiatici

Dacă noi punem mai mult accent pe sărbătorile religioase și considerăm Paștele sau Crăciunul ca fiind unele dintre cele mai importante sărbători, în numeroase regiuni ale continentului asiatic, Anul Nou Chinezesc este cel care primează. În țări precum China, această sărbătoare este denumită Festivalul Primăverii sau Chunjie și reprezintă finalul zilelor cu cele mai scăzute temperaturi.

De fapt, oamenii primesc primăvara cu brațele deschise și consideră Anul Nou ca fiind o perioadă de noi începuturi.

2. Anul Nou Chinezesc marchează și cea mai lungă sărbătoare

Anul Nou Chinezesc sau Festivalul Primăverii durează 15 zile, în teorie. Totuși, sărbătoarea începe cu o zi înainte, la care se adaugă și alte zile de petrecere. În medie, chinezi și alți asiatici ajung să se bucure aproximativ 40 de zile. Se spune că, pe parcursul lor, asiaticii cheltuie mai mult decât în tot parcursul anului și îi întreg pe americani în ceea ce privește celebrarea Zilei Recunoștinței.

3. Inițial, Anul Nou Chinezesc reprezenta doar un ritual cu rugăciuni pentru zei

Trebuie să știi și că, Festivalul Primăverii a reprezentat doar un ceremonial în care se făceau rugăciuni pentru zei, la care oamenii se rugau pentru prosperitate și recolte bogate. În trecut, vorbeam despre societăți predominant agrare, deci recoltele erau puse pe primul loc.

4. Anul Nou Chinezesc nu are o dată fixă

Noi sărbătorim venirea noului an pe aceeași dată, 31 decembrie spre 1 ianuarie. Însă, Anul Nou Chinezesc nu se sărbătorește la o dată fixă. Asiaticii se ghidează după calendarul lunar, așa că această sărbătoare poate să fie stabilită între 21 ianuarie și 20 februarie.

Anul acesta, Anul Nou Chinezesc are loc pe 21 ianuarie. Chiar dacă China a trecut la calendarul gregorian, acesta include și sărbătorile lunare. Din acest motiv, unii oameni încă își calculează zilele de naștere în funcție de calendarul lunar.

5. Anul Nou chinezesc include și o luptă împotriva monștrilor

Există o legendă în China, conform căreia a existat un monstru pe nume Nian, care apărea în fiecare ajun de Anul Nou. De aceea, oamenii se ascundeau în case. Totuși, un băiat neînfricat a reușit să alunge monstrul, cu ajutorul artificiilor. Din acest motiv, artificiile au fost incluse în Festivalul Primăverii.

6. De Anul Nou Chinezesc, totul se decorează cu roșu

Fiecare persoană își împodobește casa cu roșu, fie că este vorba despre dormitor sau masă. În plus, chinezii agață felinare roșii sau hârtie roșie, pe care o lipesc de uși sau ferestre.

7. Există lucruri interzise de Anul Nou Chinezesc

Desigur, există și superstiții legate de această sărbătoare. Astfel, se spune că nu trebuie să faci duș, să duci gunoiul sau să dai cu mătura, pentru că alungi ghinionul. Doar înainte de Festivalul Primăverii se face curățenie, ca să pregătească locuința pentru primirea norocului. Nu este bine nici să te tunzi de Anul Nou, așa că saloanele de înfrumusețare sunt închise.

Nu se folosesc nici cuțite, foarfece sau alte obiecte ascuțite. Nu se sparg lucruri, nu se ceartă și nu se înjură, dar nu se rostesc nici cuvinte rele, precum "moarte" sau "boală".

Vezi și: Anul Nou Chinezesc: Care sunt obiceiurile și ce tradiții aduc noroc și prosperitate?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel