Ceea ce mâncați poate crește riscul de a dezvolta boli ale creierului mai târziu.
Carnea procesată
Potrivit unei cercetări din 2020 publicate în Journal of Family Medicine and Primary Care, mezelurile conțin compuși N-nitroso, care sunt asociați cu un risc mai mare de a dezvolta tumori cerebrale. Ca să fim corecți, ați putea mânca unele mezeluri dacă vă asigurați că mâncați, de asemenea, fructe, legume și alimente bogate în vitamina A, ceea ce ar putea avea un efect de echilibrare asupra consumului de mezeluri. Dar, din păcate, consumul unei cantități mari de carne procesată este potențial asociat cu un risc crescut de demență, potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition. Așadar, ca orice în viață, moderația este o idee bună.
Zahărul
Un studiu realizat în 2018 în Metabolic Brain Disease a constatat că, după doar câteva luni cu o dietă bogată în zaharoză, șoarecii au dezvoltat o boală a creierului în stadiu incipient similară cu Alzheimer.
Alcoolul în exces
Persoanele care abuzează de alcool pot dezvolta o serie de probleme de sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv boli de ficat, anumite tipuri de cancer, hipertensiune arterială, avort spontan și tulburări din spectrul alcoolic fetal, intoxicație cu alcool și accident vascular cerebral, potrivit CDC.
Anumite tipuri de pește
De ani de zile, femeilor însărcinate li s-a spus să evite peștii din vârful lanțului alimentar, cum ar fi tonul, peștele-spadă, a și macrou regal, deoarece peștii mari, cu o durată de viață lungă, acumulează mult mercur în timp, iar mercurul poate afecta creierul în curs de dezvoltare al fătului, după cum se detaliază într-un studiu publicat de Yonsei Medical Journal. Dar cercetări mai recente arată, de asemenea, că persoanele care nu sunt însărcinate își pot risca sănătatea dacă mănâncă mult pește cu conținut ridicat de mercur, notează Today's Practioner.
Carbohidrații rafinați
Iar carbohidrații rafinați pe care îi conțin aceste alimente sunt din ce în ce mai mult asociați cu o multitudine de probleme de sănătate, de la diabet la demență.
Alimentele prăjite
Este adevărat că cercetătorii au descoperit o legătură puternică între grăsimile trans și boala Alzheimer, potrivit CNN. Totuși, alte cercetări, cum ar fi un studiu publicat în Food Science & Nutrition, demonstrează că alimentele prăjite pot conține compuși nesănătoși, cum ar fi acroleina, care se formează în uleiul de gătit fierbinte și care se găsește adesea în alimentele fast-food prăjite. Acroleina are o asociere cu boala Alzheimer, precum și cu o mulțime de alte boli pe care chiar nu doriți să le dezvoltați, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral. Toate acestea sunt motive foarte bune pentru care ar trebui să renunțați la friteuză în favoarea celei cu aer comprimat.
Tofu
Din păcate pentru iubitorii de tofu, însă, există câteva studii care leagă consumul excesiv al acestui produs pe bază de soia de declinul cognitiv la sfârșitul vieții. Potrivit unui studiu Karger, subiecții indonezieni în vârstă care au mâncat mult tofu au obținut rezultate slabe la un test de memorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News