6 august: Schimbarea la Față a Domnului. Rugăciune puternică pentru împlinirea dorințelor

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
freepik.com
freepik.com

Această sărbătoare comemorează evenimentul biblic al schimbării la față a lui Iisus Hristos, așa cum este relatat în Evangheliile sinoptice (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8 și Luca 9:28-36).

Conform acestor relatări, Iisus a luat cu el pe trei dintre ucenicii săi cei mai apropiați — Petru, Iacov și Ioan — și a urcat pe un munte înalt, unde s-a schimbat la față înaintea lor. Fața lui a strălucit ca soarele, iar hainele lui au devenit albe ca lumina. De asemenea, au apărut Moise și Ilie, care au vorbit lui Iisus.

Semnificația teologică a Schimbării la Față

Revelarea Slavei Divine a lui Iisus. Evenimentul arată natura divină a lui Iisus și prefigurează slava sa viitoare după Înviere.

Întărirea credinței ucenicilor. Ucenicii care au fost martori la acest eveniment au avut credința întărită, fiind martori ai naturii divine a lui Iisus.

Confirmarea legii și a profeților. Apariția lui Moise și Ilie simbolizează legea (Moise) și profeții (Ilie), ceea ce arată că Iisus este împlinirea ambelor.

Schimbarea la Față este, de asemenea, un prilej pentru credincioși de a reflecta asupra transformării spirituale și a purificării sufletului, aspirând să atingă lumina interioară și să se apropie mai mult de Dumnezeu.

Tradiția populară recomandă abținerea de la consumul de carne în această zi, chiar dacă sărbătoarea nu cade în perioadele de post, ca un gest de respect și purificare spirituală.

În mediul rural, se consideră că Schimbarea la Față marchează începutul toamnei. În această zi, se oprește recoltarea fructelor din livezi, iar agricultorii cred că, dacă recoltele rămân neculese după această dată, vor fi afectate de boli și dăunători.

Se spune că, în ziua Schimbării la Față, nu este bine să te cerți sau să fii supărat, deoarece acest lucru poate atrage ghinionul. De asemenea, se crede că sufletele celor decedați se întorc acasă pentru a vedea cum trăiesc cei rămași în viață.

O tradiție bine cunoscută în ziua de Obrejenie este aducerea la biserică a fructelor și legumelor din noua recoltă pentru a fi sfințite.

Rugăciune pentru Schimbarea la Față a Domnului

Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce pe muntele Tabor ai arătat ucenicilor Tăi slava Dumnezeirii Tale, luminează și sufletele noastre cu lumina cea dumnezeiască.

Îți mulțumim că ne-ai descoperit adevărul Tău și Te rugăm să ne ajuți să urmăm calea Ta cu credință și dragoste neclintită.

Luminează-ne mințile, întărește-ne inimile și dă-ne puterea de a trăi în pace și armonie cu toți oamenii, căutând mereu să facem voia Ta.

Doamne, precum ai binecuvântat pe Moise și pe Ilie să se arate în slava Ta, binecuvântează-ne și pe noi să ne întâlnim cu Tine în rugăciune și fapte bune.

Dă-ne harul Tău cel sfânt, ca să putem și noi să ne schimbăm viața, să ne curățim de păcate și să ne apropiem mai mult de Tine, Făcătorul și Mântuitorul nostru.

Te rugăm, Doamne, să ne păzești de tot răul, să ne dai sănătate, pace și bucurie, și să ne învrednicești să vedem slava Ta în Împărăția Ta cea veșnică.

Amin.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Restricții și recomandări utile până pe 15 august

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel