Deși ne putem confrunta cu situații în care stima de sine scade simțitor, nu trebuie să batem pasul pe loc. Îți prezentăm câteva obiceiuri care contribuie la îmbunătățirea relației cu propria persoană.
Stima de sine definește modul în care îți percepi calitățile și caracteristicile. Spune părerea pe care o ai despre tine. Nu putem să avem mereu o părere ideală despre noi înșine, însă stima de sine are un rol major.
Desigur, vor exista momente care te vor face să renunți sau situații care te doboară. Pot crea îndoială și îți pot aduce nesiguranță și lipsă de motivație. Însă, nu trebuie să renunți să crezi în tine. Stima de sine joacă un rol esențial în succesul tău.
Iată câteva dintre obiceiurile pe care le poți adopta!
1. Nu te mai compara cu alții
Comparațiile pot fi folositoare uneori, pentru că te ajută să te îmbunătățești. Dar, de cele mai multe ori, folosim comparațiile ca să ne situăm pe o poziție inferioară în raport cu ceilalți. Iar acest lucru ne face să ne pierdem motivația, nu ne credem suficient de buni și, în final, aceste stări duc la o scădere a stimei de sine.
Deși nu este ușor, nu merită să ne comparăm cu cei din jur. Ai multe de oferit, așa cum ești tu. Amintește-ți că fiecare are problemele și nesiguranțele lui, iar viața nu este așa cum pare pe site-urile de socializare.
2. Renunță la perfecționism
Este lesne de înțeles că faci tot ce ține de tine ca să reușești și ca să-ți duci la îndeplinire toate planurile. Dar, perfecțiunea nu există. Adesea, când vezi că un lucru nu ți-a ieșit ca la carte, tinzi să fii prea dur cu tine și crezi că nu ești capabil de nimic.
Crearea unei vieți perfecte te poate include într-o bulă din care vei ieși cu greu. Îți poate deteriora semnificativ starea mintală. Lasă loc greșelii și axează-te pe a face lucrurile bine, mai degrabă decât perfecte.
3. Gândește-te la ce ești bun și dezvoltă
Abilitățile tale și stima de sine merg mâna în mână. Ca să-ți crești stima de sine, ar fi recomandat să te gândești la ceea ce faci bine, fie că este vorba de un job sau de o pasiune și să te dezvolți și mai mult în acel domeniu. Nu te gândi la abilitățile care îți lipsesc, pentru că va scădea și stima de sine.
Nu le poți face pe toate și nici nu trebuie. Fructifică ceea ce ai deja.
4. Axează-te pe lucrurile pe care le poți schimba
Grijile constante pot fi otrăvitoare și îți afectează stima de sine. În loc să te axezi doar pe gânduri negative, care nu te lasă să evoluezi, mai bine te gândești la ce poți schimba. Alege "grijile productive", care aduc soluții în permanență, nu la griji care nu ajută cu nimic.
5. Treci peste nesiguranțe
Poți să ai în viață o mulțime de dificultăți. Ți-e teamă să vorbești în public, nu știi cum să faci față unei persoane mai bine pregătite la serviciu. Însă, neîncrederea în propriile forțe nu îți anulează celelalte calități. Chiar dacă ai momente de ezitare, treci peste nesiguranțe și fii cât mai curajos posibil, ca să-ți majorezi stima de sine.
Vezi și: 20 de afirmații pozitive pentru iubirea de sine
Sursă de informare: canalul de YouTube Psych2Go
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News