Tensiunea arterială ridicată este o afecțiune care poate duce la o multitudine de probleme de sănătate profunde, cum ar fi un accident vascular cerebral, atac de cord și afecțiuni renale.
Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, a urma diete specifice, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), un program de dietă care limitează alimentele bogate în sodiu și grăsimi saturate și promovează alegerile care oferă nutrienți favorabili tensiunii arteriale, după cum afirmă Clinica Mayo, este o idee înțeleaptă și sănătoasă.
Iată 4 alimente pe care să le consumați dacă hipertensiunea este o preocupare:
Carne de vită slabă
Carnea de vită are adesea o reputație foarte proastă atunci când vine vorba de tensiunea arterială, carnea (și alte tipuri de carne roșie) fiind adesea citată ca fiind cea care contribuie la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale, după cum spune Everyday Health.
"Bucățile slabe de carne de vită, în porții mai mici, pot face parte dintr-un stil de viață sănătos", afirmă dieteticianul Justine Hays, pentru Livestrong. "Aceste bucăți de carne de vită, la fel ca și carnea de pasăre slabă și fructele de mare, pot furniza nutrienți precum proteine, fier, vitamina B și zinc."
Atunci când carnea de vită slabă este inclusă într-o dietă de tip DASH, care pune accentul pe alimentele care pot ajuta la controlul tensiunii arteriale, s-a demonstrat că aceasta contribuie la îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale.
Castraveți
Cine ar fi crezut că umilul castravete ar putea fi atât de benefic pentru tensiunea arterială? Totul se datorează echilibrului lor unic de potasiu și sodiu, potrivit Livestrong. O ceașcă de castraveți feliați conține aproximativ 4% din doza zilnică recomandată de potasiu, spune Live Science, precum și niveluri mari de vitamina K, aproape deloc sodiu și mult mai puține calorii decât alte alimente cu niveluri echivalente de potasiu. Potasiul nu este important doar pentru hidratare, ci poate contribui și la menținerea tensiunii arteriale sub control și la scăderea riscului de boli de inimă.
Ulei de măsline extravirgin
Dacă ai putea distila bunătatea pură într-un lichid, probabil că acesta ar arăta puțin ca uleiul de măsline. Un pilon de bază al dietei mediteraneene, grăsimile mononesaturate ale uleiului de măsline sunt sănătoase pentru inimă și pot contribui la reducerea coagulării sângelui, precum și a riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Suc de rodie
Rodiile și sucul lor sunt bogate în antioxidanți numiți antociani, explică dieteticianul înregistrat și profesorul de nutriție Sarah Pflugradt pentru Eating Well. Acești antioxidanți pot oferi o sumedenie de beneficii, în special în ceea ce privește reducerea inflamației cronice de grad scăzut, despre care Pflugradt spune că "se știe că este o cauză principală a multor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, tensiunea arterială ridicată și diabetul de tip 2".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News