Ziua mondială fără tutun este marcată anual la data de 31 mai, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Fumatul este un obicei nociv, care dăunează sănătății.
Această zi a fost instituită printr-o Rezoluţie adoptată de OMS în 1987. Un an mai târziu, OMS a adoptat o nouă rezoluţie, prin care marcarea acestei zile avea să aibă loc la 31 mai.
Din cele peste 8 milioane de decese din fiecare an, mai mult de 7 milioane sunt cauzate de consumul direct de tutun şi aproximativ 1,2 milioane reprezintă cazuri de fumători pasivi, potrivit https://www.who.int.
Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru multe infecţii respiratorii şi creşte severitatea bolilor respiratorii. Toate formele de consum de tutun sunt dăunătoare, şi nu există un nivel sigur de expunere la acesta.
Consumul de tutun contribuie la sărăcie prin deturnarea cheltuielilor gospodăriei de la nevoile de bază precum hrana şi adăpostul.
Costurile economice ale consumului de tutun sunt substanţiale şi includ costuri semnificative de îngrijire a sănătăţii pentru tratarea bolilor cauzate de acesta precum şi capitalul uman pierdut care rezultă din morbiditatea şi mortalitatea cauzate de tutun.
La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai.
De asemenea, fumatul este la originea majorităţii cazurilor de cancer pulmonar. Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15 - 30% mai mare faţă de nefumători.
România depăşeşte media europeană la consumul de tutun de-a lungul vieţii, situându-se la 49,5% consumatori sau foşti consumatori, faţă de 41%, în medie, în populaţia europeană.
Nu vă expuneți! ZECE sfaturi pentru a preveni apariția cancerului
Fumatul în timpul sarcinii, PERICOL pentru copil
Potrivit unui studiu extins realizat de Centrul Medical Soroka şi Universitatea Ben Gurion, fumatul în timpul sarcinii creşte cu 40% riscul de afecţiuni oculare pediatrice, comparativ cu acei copii ai căror mame nu au fumat în timpul sarcinii.
Constatarea se bazează pe observarea a 250.000 de nou-născuţi, potrivit studiului.
Potrivit cercetătorilor, fumatul în timpul sarcinii afectează cantitatea de oxigen care ajunge la făt, care reprezintă un factor de risc pentru complicaţii obstetricale şi riscuri postpartum.
Nu doar fumatul în timpul sarcini prezintă un risc pentru făt. Greutatea mamei înainte de sarcină ar juca un rol în șansele bebelușului de a dezvolta astm sau alergii, susține un studiu.
Cercetătorul și epidemiologul Sebastian Srugo susține că a descoperit ”o legătură între greutatea mamei înainte de sarcină, intrarea în sarcină, cu dezvoltarea anumitor boli alergice în rândul copiilor”.
Concluzia cercetătorilor a fost clară: copiii născuți din mame care erau obeze aveau mai multe șanse de a dezvolta astm decât ceilalți. Riscul lor a fost cu 8% mai mare. Erau puțin mai puțin probabil să dezvolte dermatită și anafilaxie.
Sursa: AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Îți recomandăm să vezi și: Riscurile asociate fumatului, reduse de o bacterie intestinală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News