Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua internaţională a traducătorilor şi traducerilor
În fiecare an, la 30 septembrie, este marcată Ziua internaţională a traducătorilor, dar şi a traducerilor (#TranslationDay). Ziua Internaţională a Traducerilor a fost iniţiată de Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT), sub egida UNESCO, şi lansată în 1953. În 1991, FIT a decretat Ziua internaţională a traducătorilor, plecând de la ideea că 'o înţelegere a patrimoniului cultural intangibil al diferitelor comunităţi ajută la dialogul intercultural şi încurajează respectul reciproc pentru alte moduri de viaţă'. Ziua de 30 septembrie a fost aleasă deoarece este data la care, în anul 420 d.Hr, Sfântul Ieronim, traducătorul Bibliei, considerat sfântul patron al traducătorilor se stingea din viaţă la Bethleem, potrivit un.org. Sf. Ieronim a fost un preot din regiunea de nord-est a Italiei, cunoscut mai ales pentru efortul său de a traduce cea mai mare parte a Bibliei în latină din manuscrisele greceşti ale Noului Testament. De asemenea, el a tradus părţi din Evanghelia ebraică în greacă. Având origini ilire, Sf. Ieronim a învăţat latina într-un mediu organizat şi vorbea fluent greaca şi ebraica, limbi pe care le-a învăţat din studiile şi călătoriile sale. Această zi reprezintă şansa de a aduce un omagiu muncii traducătorilor, care joacă un important rol în apropierea naţiunilor, a facilitării dialogului, a înţelegerii şi a cooperării, contribuind la dezvoltarea şi consolidarea păcii şi securităţii mondiale. Transpunerea unei opere literare sau ştiinţifice, inclusiv a unor lucrări tehnice dintr-o limbă în alta, traducerea profesională, inclusiv traducerea corespunzătoare, interpretarea şi terminologia, este indispensabilă pentru păstrarea clarităţii, a unui climat pozitiv şi a productivităţii în discursul public internaţional şi în comunicarea interpersonală, conform un.org.
Ziua internaţională a podcasturilor
Internetul a schimbat aproape totul de la apariţia sa, iar modalitatea de propagare a informaţiilor, de la cele scrise la cele video, a fost unul dintre mediile care au suferit cele mai mari schimbări. Nici măcar radioul nu a fost imun la aceste schimbări, streamingul radio câştigând treptat popularitate. Din această schimbare de paradigme s-a născut o nouă imagine, sub formă de podcast, a unui concept vechi, acela al emisiunilor radio, în special a talk-show-urilor radio. Podcastul este un un program disponibil, gratuit sau sub formă de abonament, în format digital, pe Internet, pentru ascultare sau descărcare, de obicei prin intermediul aplicaţiilor de streaming şi al serviciilor de podcasting.
O serie de podcasturi are, de obicei, una sau mai multe gazde recurente implicate în discuţii despre un anumit subiect sau eveniment curent, iar tema abordată şi conţinutul pot varia. În plus, numeroase serii de podcast-uri au un site asociat, cu transcrieri, resurse suplimentare precum biografii ale invitaţilor, opinii şi secţiuni sau pagini pe reţelele sociale unde ascultătorii pot comenta conţinutul emisiunilor. Potrivit listennotes.com, există peste 2,9 milioane de podcasturi în lume şi circa 145 de milioane de episoade. Astfel, această zi celebrează podcasturile (#PodcastDay), în toate formele lor, şi toate lucrurile minunate care au rezultat din această invenţie.
Ziua Rumi
Poezia a fost şi continuă să fie o parte importantă a diferitelor culturi de-a lungul secolelor. Este, adesea, o artă foarte celebrată, aşa că nu este de mirare că numeroase culturi şi societăţi dedică zile celor mai apreciaţi poeţi şi scriitori ai lor. Unii dintre aceşti poeţi sunt atât de importanţi încât zilele în care sunt celebraţi s-au răspândit şi au devenit sărbători globale. Un exemplu în acest sens este Ziua Rumi (#RumiDay), marcată pentru a celebra viaţa şi opera lui Jalal ad-Din Muhammad Rumi, sau Rumi, aşa cum este cunoscut în toată lumea, un poet persan din secolul a XIII-lea.
Rumi s-a născut la 30 septembrie 1207, după unii istorici în Balch (Balkh), care la acea vreme făcea parte din Imperiul Khwarazmian şi este în prezent în Afganistan, fie în Vakhsh, acum în Tadjikistan. Deşi s-a dedicat poeziei într-un stadiu mai târziu al vieţii sale, calitatea operelor pe care le-a creat, majoritatea scrise în persană, au depăşit graniţele şi au fost apreciate de numeroase naţionalităţi şi etnii diferite. Poeziile lui Rumi, care a murit în anul 1273, au fost traduse de-a lungul secolelor în numeroase limbi. El se numără printre cei mai vânduţi poeţi, în unele ţări.
Ziua Koala
Unul dintre cele mai îndrăgite animale, datorită aspectului său asemănător unui ursuleţ, koala este în acelaşi timp şi una dintre vieţuitoarele cele mai periclitate. De aceea, Fundaţia Australian Koala a înfiinţat Ziua pentru salvarea koala (#SavetheKoalaDay), marcată în ultima zi de vineri a lunii septembrie. Acest mamifer căţărător din ordinul marsupialelor, trăieşte în pădurile umede din Australia şi se hrăneşte cu frunze de eucalipt. Ziua pentru salvarea koala face parte dintr-o campanie extinsă de conştientizare condusă de Fundaţia Australian Koala, care se desfăşoară pe tot parcursul lunii septembrie - Luna pentru salvarea koala. Scopul acesteia este de a atrage atenţia asupra situaţiei critice a acestei specii, al cărei habitat natural este distrus prin defrişare.
sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News