Azi este Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob.
Lunea Mare este denumirea religioasă pentru ziua de luni din Săptămâna Patimilor, săptămâna dinaintea Paștelui, care consemnează patimile, moartea și învierea lui Iisus Hristos în creștinismul ortodox. Această zi este plină de semnificații și ritualuri religioase.
De asemenea, Lunea Mare marchează începutul Săptămânii Patimilor, care este cea mai importantă săptămână din calendarul liturgic creștin.
Maica Domnului, un model de smerenie. Rugăciunea puternică pe care o poți spune
Lunea Mare este considerată o oportunitate de introspecție și pregătire spirituală pentru evenimentele care vor urma în restul săptămânii, în special pentru Joi și Vineri, când au avut loc Cina cea de Taină și Răstignirea lui Iisus.
Mulți creștini se pregătesc mai ales pentru a primi Sfânta Împărtășanie în această perioadă, dar și pentru spovedanie. Puterea spovedaniei. Lecția Sfintei Maria Egipteanca despre transformarea spirituală
În esență, Lunea Mare este o zi de rugăciune, reflecție și pregătire spirituală înaintea evenimentelor majore din Săptămâna Patimilor și Învierea Domnului.
Pocăința sau calea prin care ne vindecăm de patimi
În ziua de luni din Săptămâna Patimilor se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi cu treizeci de arginți. De asemenea, Lunea Mare este considerată prima zi a Patimilor lui Iisus.
În Biserica ortodoxă, la Liturghie, preotul citește istoria vieții Lui Iisus pentru a le reaminti credincioșilor de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
Ce tradiții există în Lunea Mare?
În Săptămâna Mare, credincioșii respectă diverse tradiții și obiceiuri, unele dintre ele fiind transmise de Biserică, iar altele moștenite din generație în generație.
Începând cu ziua de luni, curățenia începe pentru toate gospodinele! Este momentul în care vin pregătirile de Paște, o activitate ce implică aerisirea casei, spălarea rufelor, călcatul, văruirea și efectuarea generală a curățeniei în locuință.
De asemenea, postul este menținut și chiar intensificat în Săptămâna Patimilor. Credincioșii aleg să postească, abținându-se de la consumul de alimente de la răsărit până la apusul soarelui.
Poți să vezi și: Mesaje de la sfinți care te pot întări în post. Ce spunea Sfântul Isaac Sirul?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News