Ziua Amnesty International Drepturile omului au fost un subiect fierbinte în politica locală şi internaţională încă din anii 1960. Fie că luptă pentru dreptul de a ne căsători cu persoana pe care o alegem sau pentru a pune capăt unor abuzuri precum exploatarea copiilor prin muncă, organizaţia Amnesty International este în tranşee încercând să facă lumea un loc mai bun.
Marcată anual pe 28 mai, Ziua Amnesty International militează pentru promovarea drepturilor omului şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la încălcările acestora şi a modului în care alegerile noastre afectează aceste drepturi în fiecare zi. #AmnestyInternationalDay face apel la toată lumea - indiferent de naţionalitate, cultură sau de rasă - să ia atitudine şi să participe la o serie de evenimente care au loc în întreaga lume pentru a proteja drepturile omului.
Organizaţia este implicată într-o serie întreagă de cazuri care privesc aspecte precum tortura, libertatea reproductivă şi sexuală, justiţia internaţională, dispariţiile şi conflictele armate. Prin cercetările şi campaniile sale, această organizaţie joacă un rol uriaş, spre exemplu, în eliberarea celor care au fost încarceraţi pe nedrept, în aducerea făptaşilor în faţa justiţiei şi în combaterea tuturor tipurilor de abuzuri.
Înţelegerea semnificaţiei #AmnestyInternationalDay înseamnă, în esenţă, înţelegerea importanţei drepturilor omului, aceste libertăţi fundamentale esenţiale care ne aparţin tuturor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, drepturile fundamentale nu au fost întotdeauna garantate. Din acest motiv, fosta primă doamnă a SUA, Eleanor Roosevelt, şi Organizaţia Naţiunilor Unite s-au reunit în 1948 pentru a aborda această problemă. Colaborarea lor a avut drept rezultat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Această declaraţie este cea pe care Amnesty International acţionează pentru a o pune în aplicare şi a o proteja şi, prin urmare, se află în centrul acţiunilor organizate cu ocazia #AmnestyInternationalDay. Aceste drepturi sunt esenţiale, deoarece se bazează pe necesităţi precum respectul, demnitatea, egalitatea şi corectitudinea, la care fiecare om ar trebui să aibă dreptul. Din păcate însă, încălcări ale drepturilor omului au loc zilnic în întreaga lume.
Sunt multe lucruri care trebuie făcute şi din acest motiv o zi dedicată organizaţiei Amnesty International este atât de importantă. Amnesty International a fost înfiinţată în iulie 1961, la Londra. Peter Benenson, un avocat englez specializat în dreptul muncii, a avut ideea creării acestei organizaţii după ce a aflat că doi studenţi portughezi au fost închişi timp de şapte ani după ce au 'ridicat paharele într-un toast pentru libertate'. Împreună cu Eric Baker, de la Religious Society of Friends, şi cu numeroşi alţi intelectuali, printre care academicieni, scriitori şi avocaţi, el a scris un articol intitulat 'The Forgotten Prisoners' ('Prizonierii uitaţi'), care avea să fie publicat în The Observer pe 28 mai 1961. Acest articol a dus la lansarea unui apel care s-a transformat rapid într-o mişcare care avea să lucreze pentru a schimba lumea şi a se asigura că toţi oamenii au dreptul la un set de drepturi fundamentale ale omului.
Eforturile neobosite ale acestei organizaţii au fost de atunci esenţiale în denunţarea încălcărilor drepturilor omului şi în încercarea de a schimba politica guvernamentală în ceea ce priveşte protecţia acestora. Activitatea Amnesty International nu a fost întotdeauna populară, membrii săi primind numeroase acuzaţii, de la cea de spionaj (Rusia anilor 1980) la cea privind protejarea unor elemente criminale (guvernul marocan). În realitate, Amnesty International este dedicată ajutării celor oprimaţi, iar acţiunile sale sunt dedicate celor care confruntă cu foametea, cu încercările războiului sau celor care încearcă să obţină azil. De ce este vitală Amnesty International Amnesty International este dedicată protejării copiilor, femeilor şi bărbaţilor din întreaga lume atunci când adevărul, demnitatea şi dreptatea le sunt negate, organizaţia investigând şi expunând cazuri unde se constată abuzuri de resurse, de oameni şi de putere.
Amnesty International este o mişcare globală, care implică peste şapte milioane de persoane din întreaga lume, ceea ce o face cea mai mare organizaţie 'de la firul ierbii' pentru drepturile omului de pe glob. Organizaţia militează pentru crearea unei lumi mai sigure şi transformarea societăţilor care au nevoie de ajutor.
Cum marcăm Ziua Amnesty International
Cel mai bun mod de a sărbători Ziua Amnesty International este să contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare al prietenilor şi familiei dumneavoastră cu privire la sorta celor oprimaţi. Începeţi prin a vă documenta mai întâi, aflând despre locurile în care libertăţile civile sunt cel mai sever ameninţate. De asemenea, puteţi căuta evenimente sponsorizate de Amnesty International, inclusiv concerte de binefacere şi strângeri de fonduri care urmăresc să menţină organizaţia în funcţiune şi să contribuie la susţinerea eforturilor sale. Amnesty International a făcut numeroase lucruri bune de-a lungul anilor, însă provocările cu care se confruntă sunt nesfârşite şi este nevoie de noi aliaţi cu fiecare an care trece. Aşadar, implicaţi-vă pentru a ajuta la transformarea lumii într-un loc mai bun! O altă modalitate de a marca Ziua Amnesty International este de a petrece timp citind despre diferitele cazuri în care organizaţia a ajutat. Spre exemplu, printre succesele recente ale organizaţiei se numără schimbarea legislaţiei din Maroc, astfel încât victimele violurilor să nu mai fie obligate să se căsătorească cu agresorii lor. De asemenea, organizaţia a jucat un rol extrem de important în obţinerea dreptăţii pentru Angel Colon, un bărbat din Honduras, torturat şi închis în Mexic, precum şi în cazul controlului vânzării de arme. De asemenea, puteţi accesa site-ul Amnesty International pentru a citi despre diferitele cazuri care se desfăşoară în prezent sau puteţi acorda chiar câteva ore din timpul dumneavoastră pentru a activa ca voluntar într-unul dintre birourile pe care organizaţia le deţine întreaga lume.
Sursă: AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News