Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei
Hepatita este o inflamaţie a ficatului determinată, de obicei, de o infecţie virală. Sunt cinci virusuri hepatice principale şi anume A, B, C, D şi E. Aceste cinci virusuri sunt cele mai îngrijorătoare din cauza numărului de boli şi decese pe care le provoacă, precum şi a potenţialului de apariţie şi de răspândire epidemică. În special, virusurile hepatice B şi C duc la boli cronice la sute de milioane de persoane şi, împreună, sunt cea mai frecventă cauză a cirozei hepatice şi a cancerului.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (#WorldHepatitisDay) este o zi importantă pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală. Nu este exagerat să spunem că astfel de zile pot ajuta la salvarea de vieţi. La urma urmei, prin creşterea gradului de conştientizare putem chiar ajunge la o persoană care se decide să consulte un medic, iar asta ar putea face diferenţa pentru ea! Acest lucru este cu atât mai important dacă ne gândim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima în 2019 că, la nivel mondial, nouă din zece persoane care trăiesc cu hepatita virală nu sunt conştiente de acest lucru.
Există o mulţime de informaţii eronate despre hepatită, iar în unele cazuri, există chiar un stigmat legat de această boală. Este şocant dacă ne gândim că din cele peste 350 de milioane de persoane care trăiesc azi cu hepatita virală, peste 290 de milioane nu ştiu asta! Se pierd vieţi, iar oamenii sunt infectaţi fără să ştie din cauza lipsei de informaţii, aşa că Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o zi în care trebuie să ne unim toate forţele în lupta împotriva acestei boli, în condiţiile în care hepatita virală provoacă circa 1,4 milioane de decese la nivel mondial, mai mult decât HIV, tuberculoza şi malaria în parte. Marcată anual pe 28 iulie, #WorldHepatitisDay este una dintre cele una dintre cele 11 zile oficiale organizate de OMS referitoare la sănătatea publică la nivel global. Milioane de oameni din întreaga lume participă cu ocazia acestei zile la evenimente şi acţiuni, cu scopul de a gradul de conştientizare cu privire la hepatita virală şi pentru a cere acces la tratament, la programe de prevenţie mai bune şi la acţiuni guvernamentale.
În 2008, World Hepatitis Alliance, o entitate neguvernamentală condusă şi impulsionată de pacienţi, în a cărei componenţă intră 230 de organizaţii din 81 de ţări, a declarat data de 19 mai drept ziua de luptă împotriva acestei boli. Cu toate acestea, în 2010, OMS a decis schimbarea acesteia pentru 28 iulie pentru a-l onora medicul Baruch Samuel Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină în 1976, născut pe 28 iulie, care a descoperit virusul hepatitei B şi a dezvoltat un test de diagnosticare al virusului şi un vaccin pentru acesta. În fiecare an există teme diferite pentru #WorldHepatitisDay.
Aceste teme sunt importante, deoarece ajută la coordonarea răspunsului la nivel mondial împotriva acestei boli şi contribuie, printre altele, la consolidarea prevenţiei şi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la diferitele tipuri de hepatită. Tema aleasă pentru anul acesta, 'I can't wait', subliniază importanţa acţiunilor rapide, în condiţiile în care, potrivit OMS, o persoană moare la fiecare 30 de secunde din cauza unei afecţiuni asociate hepatite. Astfel, persoanele care sunt infectate şi nu ştiu nu mai pot aştepta testarea, persoanele diagnosticate cu hepatită nu mai pot aştepta tratamentul, viitoarele mame nu mai pot aştepta pentru depistarea şi tratamentul hepatitei, nou-născuţii nu mai pot aştepta vaccinarea, persoanele cu hepatită nu mai pot aştepta să dispară stigmatizarea şi discriminarea, comunităţile nu mai pot aştepta investiţii mai mari, iar decidenţii nu mai pot aştepta, ci trebuie să acţioneze acum pentru ca eliminarea hepatitei să devină o realitate prin voinţă politică şi finanţare, detaliază site-ul OMS. Cu ocazia #WorldHepatitisDay 2022, OMS subliniază necesitatea de a aduce tratamentul şi îngrijirea hepatitei mai aproape de unităţile de asistenţă medicală primară şi de comunităţi, astfel încât oamenii să aibă un acces mai bun, indiferent de tipul de hepatită pe care îl au, potrivit site-ului acestei organizaţii, Who.int. Conform acestuia, OMS îşi propune să realizeze eliminarea hepatitei până în 2030. Pentru a ajunge acolo, organizaţia solicită ţărilor să atingă obiective intermediare specifice până în 2025: să reducă cu 50% numărul de noi infecţii cu hepatita B şi C; să reducă cu 40% numărul deceselor cauzate de cancerul hepatic; să se asigure că 60% dintre persoanele cu virusul hepatitei B şi C sunt diagnosticate şi că 50% dintre persoanele eligibile primesc un tratament adecvat.
Sursă: AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News