Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare
Ziua conştientizării arsurilor solare
Pentru a contribui la reducerea ratelor ridicate de cancer de piele din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete, Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele din Statele Unite a desemnat ziua de vineri de dinaintea Memorial Day drept #DontFryDay în scopul conştientizării problemelor de siguranţă privind expunerea la soare. În 2022, această zi este marcată pe 27 mai. Consiliul naţional pentru prevenirea cancerului de piele încurajează pe toată lumea, inclusiv organizaţii non-profit, guverne locale, statale şi federale, profesionişti din domeniul sănătăţii publice şi din cel al educaţiei să promoveze importanţa prevenirii cancerului de piele şi adoptarea unui comportament profilactic.
Mai multe despre felul în care apare riscul de cancer de piele din cauza radiațiilor solare aici.
Ziua loţiunii de plajă
Ziua loţiunii de plajă (#SunscreenDay) îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra efectelor nocive ale soarelui (arsuri dureroase, riduri sau chiar cancer de piele), precum şi asupra importanţei protecţiei solare. Cremele pentru protecţie solară apără pielea de efectele nocive ale ultravioletelor formând o barieră protectoare - folosite în mod corespunzător, pot ajuta la prevenirea cancerului de piele. Expunerea la soare deteriorează pielea şi poate accelera procesul de îmbătrânire, aşadar aplicarea unei creme de protecţie solară contribuie la păstrarea unui aspect mai tânăr al pielii pentru un timp mai îndelungat. Ziua loţiunii de plajă este un prilej de a reaminti principalele metode de protejare împotriva razelor soarelui: evitarea expunerii în cele mai călduroase momente ale zilei (11:00 AM -2:00 PM), un consum bogat de lichide şi folosirea cremelor pentru protecţie solară. Istoria cremelor pentru protecţie solară a început în anii 1930-1940, când diferite produse au început să fie dezvoltate independent de chimişti din diferite părţi ale lumii.
În 1932, chimistul australian H.A. Milton Blake a fabricat o cremă pentru prevenirea arsurilor solare folosind o substanţă care absoarbe radiaţiile ultraviolete cunoscută pentru proprietăţile sale vindecătoare. Prin perseverenţă şi încercări repetate, Blake a început comercializarea cremei sale pentru protecţie solară pe scară largă, iar compania fondată de el continuă să funcţioneze şi astăzi în Australia furnizând produse pentru protejarea pielii. Prima cremă de protecţie solară comercială a fost introdusă pe piaţă în 1936 de chimistul francez Eugene Schueller, fondatorul companiei L'Oréal. În 1944, în plin război mondial, pilotul american devenit apoi farmacist Benjamin Green a patentat Red Vet Pet, un blocant fizic al razelor ultraviolete cu o eficienţă limitată. Substanţa roşie şi lipicioasă a fost creată drept răspuns la conştientizarea faptului că expunerea solară în exces reprezintă un pericol real în special pentru soldaţii staţionaţi în bazele din Oceanul Pacific. Chimistul german Franz Greiter a dezvoltat la rândul său o cremă pentru soare în 1946 după ce a suferit de arsuri solare în timpul unei drumeţii montane.
Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi (fish&chips)
Un preparat tipic britanic, peştele pane cu cartofi prăjiţi, este celebrat pe 27 mai. Istoria acestui fel de mâncare este strâns legată de istoria clasei muncitoare din Marea Britanie. La sfârşitul anilor 1800, pescuitul cu traule a devenit o parte importantă a industriei economice din Marea Nordului, având drept rezultat o disponibilitatea crescută a peştelui proaspăt în regiuni din interiorul Insulelor Britanice în special în oraşe. Drept urmare, peştele pane cu cartofi prăjiţi, un preparat ieftin, foarte săţios şi cu un aport caloric ridicat, a creat o fundaţie excelentă pentru alimentaţia clasei muncitoare, care, în secolul al XIX-lea, deţinea slujbe extrem de solicitante din punct de vedere fizic. Astfel preparatul a început să fie disponibil în aproape toate aglomerările urbane, oferit de vânzători stradali. Preparatul a devenit apoi popular în toată lumea, în special în Canada şi Statele Unite. Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi a început să fie sărbătorită din 2015.
Ziua benzii adezive
Ziua de 27 mai este de asemenea dedicată uneia dintre cele mai utile invenţii din toate timpurile: banda adezivă. Folosită pentru a lipi diverse lucruri cum ar fi plicuri de scrisori sau bucăţi rupte de hârtie, dar şi la ambalarea cadourilor, banda adezivă este nelipsită de pe orice birou. Cunoscută şi sub denumirea de scotch, banda adezivă a fost inventată de Richard Gurley Drew (1899-1980) în anii 1930. Iniţial, scopul invenţiei era de a sigila ambalajele din celofan vândute în magazinele alimentare şi brutării. Denumirea scotch are la bază o istorie interesantă. Unul dintre primii utilizatori ai benzii adezive a întâmpinat dificultăţi atunci când a testat noua invenţie şi a ţipat furios folosind cuvântul scotch. În vremea aceea, cuvântul era considerat argotic, iar fabricanţii au considerat că se potriveşte foarte bine produsului. În scurtă vreme, scotch a intrat în vocabularul obişnuit, iar banda adezivă a devenit o invenţie populară.
Sursă: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News