Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului are loc anual, la 27 ianuarie. Această zi va fi marcată de reprezentanțe ale Institutului Cultural Român.
Holocaustul reprezintă un subiect sensibil și astăzi. Îl putem rezuma, pe scurt, prin încercarea Germaniei naziste și a aliaților săi de a elimina evreii din Europa.
Această comemorare va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York şi Veneţia printr-o serie de expoziţii, prelegeri sau proiecţii de filme care să evoce persecuţiile la care au fost supuşi evreii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin a organizat evenimentul "Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc", la Ambasada României din Berlin.
Getta Neumann, redactoare şi autoare, fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004), supravieţuitoare a Holocaustului, va ţine o prelegere despre comunitatea evreilor din Timişoara şi Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea din Bucureşti va avea o intervenţie despre naşterea, existenţa şi dispariţia hasidismului în țara noastră.
Un moment literar va fi dedicat scriitorului de origine evreiască Benjamin Fondane, critic, eseist, poet şi teoretician literar franco-român, născut la Iaşi în 1898 şi ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau pe 2 octombrie 1944.
ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel a organizat miercuri un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei care reprezintă, totodată, şi Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş.
ICR New York, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" din Bucureşti, marchează, vineri, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul ICR New York, prin intermediul unei expoziţii multimedia şi a unei dezbateri pe tema evreilor din Bucovina, înaintea, în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Expoziţia de la ICR New York este realizată cu sprijinul Institutului "Elie Wiesel", care furnizează materiale şi expertiză istorică, majoritatea fotografiilor provenind din colecţiile private ale semnatarilor albumului.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează, vineri, la Palazzo Correr, conferinţa "Comunitatea sefardă în spaţiul românesc", susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice "Goldstein Goren" din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.
Aceasta va conferenţia în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării atât în procesul de dezvoltare economică şi modernizare instituţională, cât şi în privinţa păstrării şi consolidării identităţii ebraice a propriei comunităţi.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News