Ziua Mondială a Pinguinilor încurajează oamenii să aprecieze aceste animale uimitoare și să fie atenți la problemele cu care se confruntă. Iată câteva lucruri interesante despre această specie!
Ziua Mondială a Pinguinilor este o inițiativă educativă care încurajează oamenii să afle mai multe despre pinguini și mediul lor, cât de importanți sunt pentru ecosistemele noastre și amenințările cu care se confruntă.
Pinguinii
Aceste păsări distincte negre și albe sunt foarte adaptate la viața acvatică, aripile lor s-au transformat în înotătoare, iar abilitățile lor excelente de înot permit majorității speciilor să se scufunde la adâncimi de aproximativ 200m, cu pinguinii imperiali ajungând chiar la adâncimi de 500m! Sunt camuflați pentru a se proteja împotriva prădătorilor din aer și de sub apă, iar penele lor lucioase capturează aerul atât pentru a-i menține calzi, cât și pentru a-i ajuta să plutească.
Pinguinii variază destul de semnificativ în mărime, de la pinguinul imperial mare, care atinge înălțimi de peste 1m, la pinguinul albastru mic, care are puțin peste 30cm înălțime. În vremuri străvechi, existau chiar și specii gigantice de pinguini care creșteau aproape 2m înălțime și cântăreau 80kg!
Swarovski: Secretele fabricării diademelor pentru un eveniment celebru
Găsiți în toată emisfera sudică, de la Antarctica la Insulele Galápagos, pinguinii sunt faimoși pentru mersul lor simpatic, eforturile lor dedicate de clocire a puilor și, pentru cei care trăiesc în climatul înghețat, trucul lor de a se aduna pentru a se încălzi.
Istoria Zilei Mondiale a Pinguinilor
Ziua Mondială a Pinguinilor are loc în timpul migrației anuale nordice a pinguinilor Adélie, o specie de pinguin nativă din Antarctica. Pinguinii Adélie migrează către nord pentru a avea mai mult acces la hrană în timpul lunilor de iarnă când gheața mării se extinde și apoi, în timpul verii, se întorc pe plajele de coastă ale Antarcticii pentru a-și construi cuiburile.
Această sărbătoare anuală a pinguinilor a fost creată la Stația McMurdo, un centru de cercetare american de pe Insula Ross. Cercetătorii au observat că pinguinii Adélie începeau migrația în jurul acestei zile în fiecare an, astfel au fondat Ziua Mondială a Pinguinilor ca o modalitate de a marca ocazia și de a crește conștientizarea asupra acestor creaturi.
Deși ziua a avut originea în obiceiurile de migrație ale pinguinilor Adélie, ea sărbătorește toate speciile de pinguini și evidențiază situația acestor creaturi iubitoare de apă.
Stoicismul: o filozofie pentru vremuri tulburi, relevantă și în zilele noastre
Din cele aproximativ 17 specii sau chiar mai multe (numărul total de specii variază în funcție de clasificare, dar există cel puțin 17 și posibil chiar până la 20!), din păcate, 10 dintre ele au fost considerate în pericol sau vulnerabile de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), iar 3 sunt considerate aproape amenințate.
Pinguinii își petrec până la trei sferturi din viață pe mare și sunt dependenți de oceane pentru hrană. Supra pescuitul și poluarea, cum ar fi plasticul și scurgerile de petrol, reprezintă astfel o amenințare reală pentru aceste păsări Și pentru speciile din Antarctica (pinguinul imperial și pinguinul Adélie), schimbările climatice reduc gheața mării, ceea ce nu numai că afectează habitatul lor, dar poate influența și momentele de clocire a puilor și disponibilitatea hranei.
Iubitorii de pinguini pot alege să facă o diferență prin lucrul pentru protejarea oceanelor, prevenirea poluării și combaterea schimbărilor climatice, de exemplu, prin pledoarii împotriva arderea combustibililor fosili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News