Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an pe 24 martie. Reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra consecinţelor devastatoare din punct de vedere sanitar, social şi economic ale tuberculozei.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
Tuberculoza este în continuare unul dintre cei mai letali ucigaşi infecţioşi din lume, potrivit OMS, iar 20.000 de persone mor în fiecare an din cauza acestei boli în regiunea Europei.
Ziua de 24 martie a fost aleasă întrucât marchează data la care, în 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională ca a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza, deschizând astfel calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.
În fiecare zi, peste 4.100 de persoane mor din cauza tuberculozei şi aproape 30.000 se îmbolnăvesc de tuberculoză al nivel global, în ciuda faptului că este o boală tratabilă şi care poate fi prevenită.
Tuberculoza rămâne unul dintre cei mai periculoşi factori infecţioşi din lume. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a inversat anii de progres înregistraţi în lupta pentru a pune capăt tuberculozei. Pentru prima dată în peste un deceniu, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut în 2020.
În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică.
Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional. Proiectul "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente" beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Beneficiarul acestui Proiect este Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018-2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar, conform site-ului https://screeningtb.ro/.
Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a discriminării cu scopul creşterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate, reprezintă direcţii de bază în implementarea programului de screening în grupul ţintă definit.
În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" foloseşte caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei.
Sursa: AGERPRES
Vezi și: Statistici îngrijorătoare în România referitoare la mortalitatea prin cancer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News