Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua internaţională a limbajelor semnelor
Potrivit datelor oferite de Federaţia Mondială a Surzilor (FMS), în lume există în prezent circa 70 de milioane de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 80% trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Pentru acestea, la nivel mondial funcţionează 300 de limbaje ale semnelor, însă doar unul este acceptat la nivel internaţional. Acesta este folosit de persoanele cu deficienţe auditive atunci când socializează şi călătoresc, precum şi atunci când participă la întâlniri internaţionale.
Marcată anual pe data de 23 septembrie, începând cu 2018, Ziua internaţională a limbajelor semnelor (#InternationalDayofSignLanguages) - cunoscute şi ca limbaje 'mimico-gestuale' - celebrează toate aceste limbaje uimitoare, aducând un omagiu diferenţei incredibile pe care acestea au făcut-o pentru persoanele cu deficienţe auditive din întreaga lume şi sporind gradul de conştientizare cu privire la necesităţilor acestora, şi în special asupra nevoii lor de integrare socială, profesională şi culturală. Iniţiativa celebrării unei Zile internaţionale a limbajelor semnelor a venit din partea Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), o organizaţie umbrelă reunind 135 de asociaţii naţionale. Propunerea sa a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU la 19 decembrie 2017, iar data celebrării acestei zile a fost aleasă pentru a coincide cu cea a înfiinţării FMS, la 23 septembrie 1951. sursă: AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)
Zgomotele de zi cu zi nu dăunează auzului. Cu toate acestea, mulți oameni participă la activități care produc niveluri de sunet dăunătoare, cum ar fi participarea la evenimente sportive puternice și concerte de muzică și utilizarea instrumentelor electrice, care repetate în timp vor provoca pierderea auzului.
Zgomotul puternic, pericol pentru urechi
Sunetul puternic (zgomotul) poate deteriora părțile sensibile ale urechii, provocând pierderea auzului, sau bâzâit în ureche (tinitus) și sensibilitate crescută la sunet (hiperacuzie), notează CDC.
Expunerea repetată la zgomot puternic de-a lungul anilor afectează auzul, chiar și după ce expunerea s-a oprit. Zgomotul este o sursă semnificativă de pierdere a auzului, dar vă puteți proteja auzul. Un prim pas important este să înțelegem cum zgomotul cauzează pierderea auzului.
Pierderea auzului poate rezulta dintr-un singur sunet puternic (cum ar fi artificiile) în apropierea urechii. Sau, mai des, pierderea auzului poate rezulta în timp din daune cauzate de expuneri repetate la sunete puternice. Cu cât sunetul este mai puternic, cu atât este mai scurt timpul necesar pentru că pierderea auzului să apară. Cu cât expunerea este mai mare, cu atât este mai mare riscul de pierdere a auzului (în special atunci când protecția auzului nu este utilizată sau nu există suficient timp pentru că urechile să se odihnească între expuneri), notează CDC.
Sursele importante de zgomot
Iată câteva surse de zgomot puternic la care este posibil să fiți expus. Dacă sunteți expus în mod repetat la ele în timp, acestea pot provoca pierderea auzului.
- Muzică de pe smartphone-uri și dispozitive personale de ascultare, în special atunci când volumul este setat aproape de maxim
- Clase de fitness
- Jucării pentru copii
- Concerte, restaurante și baruri
- Evenimente sportive, cum ar fi fotbal, hochei și jocuri de fotbal
- Evenimente sportive motorizate, cum ar fi spectacole de camioane monstru, curse de mașini sau de șosea și snowmobiling
- Cinematografe
- Scule electrice
- Mașini de tuns iarba alimentate cu gaz și suflante de frunze
Citește continuarea pe DC Medical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News