23 martie - Ziua mondială a meteorologiei, Ziua Mondială a Matematicii, Ziua Ateilor

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
23 martie - Ziua mondială a meteorologiei, Ziua Mondială a Matematicii, Ziua Ateilor (sursa foto: World Meteorological Organization / Facebook)
23 martie - Ziua mondială a meteorologiei, Ziua Mondială a Matematicii, Ziua Ateilor (sursa foto: World Meteorological Organization / Facebook)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 23 martie:

Ziua mondială a meteorologiei 

Din 1961, Ziua mondială a meteorologiei ("World Meteorological Day") este marcată la 23 martie, an de an. În data de 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială ("World Meteorological Organization - WMO), precizează site-ul organizaţiei, https://public.wmo.int.

De Ziua mondială a meteorologiei, Organizaţia Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 187 de ţări şi cele şase teritorii membre ale WMO.

În acest an, Ziua mondială a meteorologiei se desfăşoară sub sloganul: "Avertizare timpurie şi acţiune timpurie" ("Early Warning and Early Action"). Vremea, clima şi apele extreme, învolburate, devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense în multe părţi ale lumii, ca urmare a schimbărilor climatice. Tot mai mulţi oameni sunt expuşi mai mult decât oricând la multiple pericole asociate, ca urmare a creşterii populaţiei, a urbanizării şi a degradării mediului înconjurător. Prognozele despre starea vremii nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impactul fenomenelor naturale care informează populaţia despre cum va evolua vremea sunt vitale pentru a salva vieţi omeneşti şi mijloace de trai. Cu toate acestea, una din trei persoane nu este încă informată în mod adecvat de sistemele de avertizare timpurie. De aceea, o mai bună coordonare între serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale, autorităţile de gestionare a dezastrelor şi agenţiile de dezvoltare este fundamentală pentru o mai bună prevenire, pregătire şi răspuns, notează sursa citată.

Pandemia de COVID-19 a complicat provocările cu care se confruntă societatea şi a slăbit mecanismele de adaptare. Pandemia a evidenţiat, de asemenea, că, într-o lume interconectată, trebuie adoptată o abordare transfrontalieră privind pericolele multiple pentru a face paşi importanţi către obiectivele globale privind acţiunea climatică, reducerea riscului de dezastre şi dezvoltarea durabilă. Ziua mondială a meteorologiei 2022 subliniază importanţa vitală a informaţiilor hidrometeorologice şi climatice pentru reducerea riscului de dezastre.

Pornind de la tema zilei, sunt organizate evenimente, precum conferinţe, simpozioane şi expoziţii pentru specialiştii în domeniu, liderii comunităţii şi publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe ţări, sunt emise timbre poştale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relaţia dintre meteorologie şi agricultură (1968), relaţia dintre meteorologie şi producţia alimentară (1976, 1984), relaţia dintre meteorologie şi producţia de energie (1979), meteorologia în slujba vieţii şi a protecţiei bunurilor (2002), reducerea vulnerabilităţii la extremele de vreme şi climă (2003), vremea, clima şi apa în era informaţiei (2004), vremea, clima, apa şi dezvoltarea durabilă (2005), vremea şi clima: implicarea tineretului (2014), apa potabilă (2020), oceanul (2021) etc.

Organizaţia Meteorologică Mondială, organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, oferă cadrul unei cooperări internaţionale în privinţa dezvoltării serviciilor de meteorologie şi hidrologie. WMO a devenit în 1951 agenţie specializată pentru meteorologie (vreme şi climă), hidrologie operaţională şi ştiinţe geofizice conexe a Naţiunilor Unite, având la bază Organizaţia Internaţională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din 1884 şi a participat la primul Congres al WMO, din 1951.

Ziua Mondială a Matematicii

De când pitagoreicii au inventat cuvântul "matematică" în secolul al VI-lea î.Hr., numerele au fost o parte benefică şi provocatoare a vieţii oamenilor. Şi chiar dacă calculatul ne poate părea incitant sau respingător, sărbătorirea Zilei Mondiale a Matematicii (#WorldMathsDay) - celebrate în acest an pe 23 martie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com - poate fi extrem de distractivă! Mulţi oameni consideră că matematica este una dintre cele mai dificile discipline, din cauza stricteţii cu care se cer răspunsuri corecte, a conceptelor sale abstracte şi a stresului general pe care îl implică o reuşită. Dar nu vă lăsaţi intimidaţi!

Pentru cei care se luptă cu matematica, Ziua Mondială a Matematicii este o şansă de a vă testa abilităţile, de a le practica şi de a vă implica într-un eveniment mondial care celebrează istoria acestei discipline pentru a îmbunătăţi viaţa elevilor, părinţilor şi profesorilor de pretutindeni.

Creată de dezvoltatorul australian de resurse educaţionale 3P Learning, Ziua Mondială a Matematicii oferă şansa de a lua parte la cea mai mare competiţie online de matematică din lume, folosind motorul Mathletics al 3P Learning. De fapt, vorbim de unul dintre cele mai mari evenimente educaţionale de pe planetă!

Potrivit 3P Learning, Mathletics este folosit de 4 milioane de elevi din întreaga lume pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele matematice şi a deveni cei mai buni elevi pe piaţa globală. În plus, motorul a fost creat cu intenţia de a promova prieteniile între copiii din diferite culturi, uniţi de dorinţa de a atinge excelenţa în matematică.

În fiecare an, 3P Learning oferă concursul lor internaţional în cadrul iniţiativei lor de a îmbunătăţi vieţile elevilor şi profesorilor din şcolile de pretutindeni, începând cu matematica.

Clasele din şcolile din întreaga lume participă şi găzduiesc competiţii în clasă şi acces gratuit la Mathletics, permiţându-le elevilor să îşi îmbunătăţească viteza şi acurateţea, abilităţile de aritmetică şi de calcul.

Organizată pentru prima dată în 2007, Ziua Mondială a Matematicii, sau World Math Day, a fost celebrată iniţial pe 14 martie (3.14, uneori numită "Ziua Pi"), dar de atunci a fost schimbată în prima zi de miercuri din martie. O Zi a matematicii alternativă este, de asemenea, sărbătorită uneori în luna octombrie.

Această zi oferă o oportunitate educaţională specială, deoarece le permite profesorilor să descarce resurse online, astfel încât orele de matematică să fie distractive şi constructive în acelaşi timp, ceea ce reprezintă un avantaj atât pentru copii, cât şi pentru profesori şi părinţi!

Competiţia din Ziua Mondială a Matematicii a avut până acum participanţi din peste 98 de ţări, peste 38.000 de întrebări de matematică şi peste 5 milioane de elevi participanţi anual. În momentul de faţă, ea este deschisă şcolilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa pentru elevii cu vârste cuprinse între 4 şi 16 ani.

Şcolile care doresc să participe pot achiziţiona un abonament pe site-ul lor şi pot obţine acces la Mathletics. Această zi importantă este în prezent asociată cu World Education Games, un eveniment global pentru toate şcolile care doresc să îmbunătăţească cunoştinţele elevilor lor într-o varietate de subiecte.

Ziua Ateilor

Crăciun. Basant. Diwali. Eid al-Adha. Paştele. Yom Kippur. Vesak. Hanukkah. Ramadan. Din calendar nu par să lipsească sărbătorile religioase anuale. Potrivit unor studii recente, în prezent, în această lume trăiesc circa 7,1 miliarde de oameni, dintre care 31% sunt creştini, 23% sunt musulmani, 13% sunt hinduşi şi circa 7% sunt budişti. Există, de asemenea, milioane de alte persoane care urmează religii precum iudaismul, jainismul sau spiritismul.

Dar cum rămâne cu aceia dintre noi care nu cred în vreo divinitate sau în zei? Se estimează că 2% din populaţia lumii nu aderă la nicio religie. Atunci de ce nu au aceste persoane parte de nicio sărbătoare? Doar pentru că 142 de milioane de oameni nu cred în Dumnezeu, nu înseamnă că nu le place să se distreze, nu-i aşa?

Originile Zilei Ateilor (#AtheistDay) - celebrată anual pe 23 martie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com - pot fi urmărite până la o poveste falsă publicată pe internet în 2003. Iniţial, Ziua Ateilor era despre un caz fictiv al unui ateu care a decis să dea în judecată guvernul. Motivul procesului fictiv era unul simplu - spre deosebire de toate religiile majore, nu exista o zi pentru atei - la care judecătorul a spus că 1 aprilie (Ziua Păcălelilor) era sărbătoarea lor. Deşi acest caz a fost doar o farsă, povestea s-a răspândit rapid şi a fost până la urmă acceptată ca fapt. Şi chiar dacă această zi este cunoscută mai ales ca prilej pentru farse, ateii au revendicat ziua şi pentru ei. Şi apoi au făcut ceva foarte caracteristic: au decis să afirme că, până la urmă, această zi nu există de fapt!

Nu există un mod clar de a sărbători Ziua Ateilor, însă mulţi folosesc această ocazie pentru a-şi arăta lipsa de credinţă şi/sau pentru a iniţia o dezbatere teologică. Având în vedere că ateismul este încă un subiect controversat în unele locuri, această zi este în primul rând o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la acest subiect. Dezbaterile despre religie au o reputaţie proastă pentru tendinţa lor de a scăpa de sub control şi de a se transforma destul de uşor în dispute, aşa că a venit timpul să schimbăm acest lucru.

Religia este un subiect fascinant, plin de istorie şi de înţelepciune străveche, aşa că dacă sunteţi de fapt ateu, aţi putea să vă faceţi timp în această zi pentru a purta o conversaţie aprofundată cu un prieten religios sau cu un membru al familiei pentru a afla în ce anume crede şi de ce. Ce vor avea de spus vă va oferi garantat multă hrană pentru reflecţie. Pe de altă parte, dacă sunteţi o persoană religioasă, aţi putea să vă petreceţi timpul discutând cu prietenii sau membrii de familie atei pentru a afla motivele pentru care văd lumea astfel.

Oamenii care decid să lase în urmă religia - o parte a vieţii poate importantă în trecut - au adesea numeroase motive pentru a lua această decizie. Nu este nevoie ca niciuna dintre părţi să încerce să o convingă pe cealaltă, deoarece, oricum, probabil că acest lucru nu va funcţiona. Cu toate acestea, discuţia dintre un credincios şi un necredincios are potenţialul de a fi una profundă şi informativă, care îi va motiva pe toţi cei care participă la ea să se gândească la idei pe care poate nu le aveau înainte. O viziune mai largă despre lume nu a făcut niciodată rău nimănui!

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel