Această sărbătoare simbolizează predarea totală lui Dumnezeu și începutul pregătirii Mariei pentru rolul unic de a-L purta pe Fiul lui Dumnezeu.
Pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o sărbătoare plină de semnificație teologică și duhovnicească.
Este una dintre cele 12 praznice împărătești, celebrând momentul în care Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, a fost adusă de părinții ei, Ioachim și Ana, la templul din Ierusalim, unde a fost încredințată slujirii lui Dumnezeu.
Această sărbătoare simbolizează predarea totală lui Dumnezeu și începutul pregătirii Mariei pentru rolul unic de a-L purta pe Fiul lui Dumnezeu. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului arată împlinirea făgăduinței făcute de Ioachim și Ana, care, fiind sterpi, au promis că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Domnului.
În Templu, Maria a trăit în rugăciune și curăție, fiind hrănită de îngeri, după cum mărturisesc scrierile apocrife. Această pregătire specială subliniază chemarea ei divină ca Maică a Mântuitorului.
În cadrul slujbei, se citesc pasaje care prevestesc importanța Fecioarei Maria în planul mântuirii.
Imnuri precum "Bucură-te, cea plină de har!" sunt specifice acestei zile.
În unele zone, sărbătoarea este legată de începutul pregătirilor pentru postul Crăciunului. Se aprind lumânări și se fac rugăciuni pentru binecuvântarea familiei.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu este permis să speli, să coși, să mături sau să folosești aspiratorul. De asemenea, nu se țese, iar din respect pentru perioada Postului Crăciunului, nu se consumă alimente de origine animală, precum carne, lapte sau ouă.
Rugăciune de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
*O, Preasfântă Fecioară, Maica Domnului nostru Iisus Hristos,
Care, din fragedă pruncie, ai fost închinată slujirii Tatălui Ceresc,
Primește și astăzi rugăciunile noastre smerite,
Așa cum ai fost primită în templul sfânt, în curăție și sfințenie.
Ajută-ne să ne predăm voii lui Dumnezeu,
Să ne întărim în credință, în nădejde și în dragoste,
Și să ne ferim de toată răutatea.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu,
Fii ocrotitoarea noastră și mijlocește pentru noi înaintea tronului Celui Preaînalt,
Ca să fim învredniciți de harul mântuirii și de viața veșnică.
Amin.*
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință, și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Postul Crăciunului! Care sunt beneficiile pentru sănătate și importanța spirituală?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News