21 iulie: Sfântul Prooroc Iezechiel, cel ce a văzut Învierea morților. Ce rugăciune putem rosti azi?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
pixabay.com
pixabay.com

Sfântul Proroc Iezechiel este o figură importantă în tradiția iudeo-creștină, cunoscut pentru rolul său de profet în perioada exilului babilonian.

Conform tradiției, Iezechiel a fost chemat de Dumnezeu să fie profet în al cincilea an al exilului său, când avea aproximativ 30 de ani. Viziunea sa inițială include o apariție divină cu patru creaturi înaripate, fiecare cu patru fețe (om, leu, taur și vultur), și un tron strălucitor, simbolizând slava lui Dumnezeu.

Iezechiel a transmis mesaje de avertizare, judecată și speranță pentru poporul Israel. A fost cunoscut pentru criticile dure aduse comportamentului corupt al liderilor și poporului, dar și pentru promisiunile de restaurare și renaștere spirituală.

Cartea lui Iezechiel este plină de viziuni complexe și simbolice. Printre cele mai cunoscute se numără viziunea "Valley of Dry Bones" (Valea Oaselor Uscate), care simbolizează învierea și restaurarea Israelului, și viziunea "New Temple" (Noul Templu), care descrie un templu idealizat și noul ordin de închinare.

Iezechiel a avut unele dintre cele mai detaliate și elaborate viziuni din toată literatura profetică. Descrierile sale sunt atât de bogate în simbolism încât au fost subiect de interpretare și studiu profund de-a lungul secolelor.

Sfântul Prooroc Iezechiel este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 21 iulie. În această zi, credincioșii își amintesc de viața și profețiile sale, considerându-l un exemplu de credință și dedicare față de Dumnezeu.

Profetul Iezechiel este cunoscut pentru viziunea sa despre învierea morților, una dintre cele mai dramatice și semnificative profeții din cartea sa. Această viziune este descrisă în capitolul 37 al Cărții lui Iezechiel și este cunoscută sub numele de "Viziunea Văii Oaselor Uscate".

Dumnezeu îi cere lui Iezechiel să profețească asupra oaselor, spunându-le că vor primi viață. În timp ce Iezechiel profețește, oasele încep să se miște, să se apropie unele de altele și să se unească. Ele sunt acoperite de carne și piele, dar nu au viață. Apoi, Dumnezeu îi spune lui Iezechiel să cheme Duhul (suflarea), și Duhul vine asupra trupurilor, readucându-le la viață. Aceste trupuri înviate reprezintă armata mare a Israelului.

La nivel teologic, viziunea a contribuit la dezvoltarea credinței în învierea morților, care a devenit o doctrină esențială în iudaism și creștinism.

Rugăciune către Sfântul Proroc Iezechiel

O, Sfinte Prorocule Iezechiel, ales al lui Dumnezeu și luminător al sufletelor noastre, tu care ai fost învrednicit să vezi și să mărturisești despre slava lui Dumnezeu și despre învierea oaselor uscate, vino în ajutorul nostru și mijlocește pentru noi înaintea Celui Preaînalt.

Tu, care ai fost martor al puterii Lui și al iubirii Lui nemărginite pentru poporul Său, roagă-te pentru noi păcătoșii, ca să fim învredniciți de mila și harul Său. Întărește-ne în credință și ajută-ne să urmăm calea dreptății, așa cum ai propovăduit-o tu prin viața și profețiile tale.

O, Sfinte Iezechiel, proorocul Domnului, dăruiește-ne înțelepciunea ta, ca să înțelegem voia Lui cea sfântă și să trăim în lumina poruncilor Lui. Fii alături de noi în toate încercările vieții și îndrumă-ne pașii pe calea mântuirii.

Amin.

Rugăciune pentru Înviere

Sfinte Proroc Iezechiel, tu care ai văzut valea oaselor uscate și ai fost martor al puterii lui Dumnezeu de a aduce viață din moarte, roagă-te pentru noi ca și noi să trăim în lumina învierii Lui.

Roagă-te pentru restaurarea sufletelor noastre și pentru întoarcerea noastră la Dumnezeu cu inimă curată. Ajută-ne să primim Duhul Sfânt, să fim umpluți de viața cea adevărată și să devenim mărturisitori ai iubirii și puterii lui Dumnezeu.

Prin mijlocirea ta, sfinte proroc, cerem de la Domnul să ne învieze din moartea păcatului și să ne dea harul unei vieți noi, pline de credință și nădejde.

Amin.

Rugăciuni și Psalmi de rostit în vreme de secetă. Roagă-te pentru ploaie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel