La 21 august, sărbătorim ziua poeților, dar și ziua dedicată persoanelor în vârstă.
Iată ce zile importante celebrăm astăzi!
Ziua poetului
Ziua de 21 august este dedicată artei poeziei şi celor care dau naştere acestor minunate creaţii!
Ziua poetului celebrează istoria îndelungată a poeziei şi, în mod special, a celor care ne umplu lumea de pasiune şi frumusețe cu versurile pe care le zămislesc din vârful condeiului.
Cele mai frumoase poezii românești de dragoste
Această zi poate fi un prilej potrivit de a compune versuri şi de a le trimite apoi unei publicaţii pentru amatori sau de a citi din creaţiile unor poeţi faimoşi precum Maya Angelou, Robert Frost, John Keats sau William Wordsworth. Poezia este o formă de scriitură care foloseşte calităţile estetice şi ritmice ale limbajului, combinate în comparaţii şi metafore, pentru a scoate la iveală semnificaţii care transcend sensul propriu al cuvintelor.
Poezia are o istorie foarte îndelungată, trasabilă în formă scrisă până la Epopeea lui Gilgamesh şi a fost utilizată ca metodă mimetică pentru transmitere poveştilor şi mitologiilor prin diferite culturi timp de nenumărate veacuri. Întrebarea „Ce este poezia? i-a frământat pe filozofi încă din vremuri imemoriale, Aristotel însuşi a încercat să o definească în lucrarea sa „Poetica”.
Cea mai frumoasă poezie despre ploaie și zodiile care iubesc această vreme! Ești sau nu pluviofil?
Poeziei îi este dedicată şi o zi mondială, pe 21 martie, creată în urma unei decizii a UNESCO emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.
Ziua vârstnicilor
Marcată pe 21 august, Ziua vârstnicilor recunoaşte realizările persoanelor de vârsta a treia în cadrul societăţii. Este un prilej de a ne arăta aprecierea pentru dedicaţia, realizările şi contribuţiile lor valoroase în comunitate.
Potrivit unui recensământ din 2017, în Statele Unite trăiau 47 de milioane de seniori. Până în 2060, numărul lor aproape că se va dubla. Cunoştinţele, abilităţile şi experienţa lor oferă atât de multe generaţiilor următoare.
Pe măsură ce tehnologiile au avansat, persoanele de vârsta a treia au experimentat schimbarea pas cu pas. Nu doar că au contribuit la ea, dar au înţeles în mod direct atât beneficiile, cât şi dezavantajele. Ei cunosc însă viaţa şi fără tehnologia nelipsită astăzi.
Ziua seniorilor a fost celebrată pentru prima dată în 1988 şi a fost creată de Ronald Reagan, fost preşedinte al Statelor Unite. În mesajul prilejuit de înfiinţarea acestei zile, preşedintele a spus: „Pentru tot ceea ce au realizat în vieţile lor şi pentru tot ceea ce continuă să facă, datorăm recunoştinţă şi sincere felicitări seniorilor noştri.
La ce vârstă e cineva bătrân? Poți să întârzii îmbătrânirea? Atitudinea joacă rolul important
Cea mai bună modalitate de a ne arăta recunoştinţa şi aprecierea este prin a ne asigura că comunităţile noastre sunt adecvate - locuri unde vârstnicii se pot implica pe cât de mult posibil şi unde să găsească încurajare, acceptare, sprijin, dar şi servicii de care au nevoie pentru a continua să trăiască o viaţă independentă şi demnă.
sursă: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News