Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua orezului prăjit
Cea mai populară sărbătoare a datei de 20 septembrie, dedicată practic mai multor preparate culinare, este cea a orezului prăjit, un fel de mâncare apreciat de oameni din întreaga lume. Orezul prăjit este un fel de mâncare versatil, care poate fi făcut în multe moduri diferite, folosind diferite ingrediente.
Orezul prăjit se prepară de obicei cu orez fiert, legume şi carne sau fructe de mare. Poate fi servit ca fel principal sau ca garnitură. În anii 1850, restaurantele chinezeşti au devenit populare în Statele Unite, începând cu San Francisco, California. San Francisco continuă să aibă o populaţie impresionantă de chinezi în vastul său Chinatown. În anii 1880, au început să se deschidă localuri chinezeşti în Regatul Unit, în special în Londra şi Liverpool, unde veneau mulţi marinari şi studenţi chinezi. #FriedRiceDay a fost înfiinţată în 2018 de restaurantele japoneze Benihana şi are legătură cu stabilirea de către acest lanţ a unui nou record mondial Guinness pentru cel mai lung maraton de gătit. Prin urmare este o zi pentru a experimenta diferite reţete şi pentru a găsi modul preferat de a prepara orez prăjit. Începută ca un fel de reţetă de bază şi adesea preparată cu resturi de la alte feluri de mâncare, aromele orezului prăjit pot varia semnificativ. De obicei, se prepară cu orez vechi de o zi sau două şi rece, ceea ce permite schimbarea texturii. Orezul prăjit se face, de asemenea, cu adaosuri precum ouă, legume, proteine şi sosuri. sursă: AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu)
Orezul este un aliment de bază în multe culturi, iar mai mult de 60% din populația lumii îl consumă în fiecare zi. În comparație cu orezul brun, cel alb oferă mai puține substanțe nutritive, inclusiv minerale, vitamine și fibre alimentare, lucru pentru care unii nutriționiști consideră că acesta din urmă nu s-ar încadra pentru o dietă echilibrată.
În ciuda acestui fapt, orezul alb rămâne în continuare cel consumat la o scară largă decât orezul brun, câteva dintre explicații fiind că este mai ușor de găsit, a timpului mai rapid de gătire, precum și al texturii sale mai moi, pe care mulți o preferă. La toate astea se poate lua în calcul și diferența de preț, cel brun are un preț ceva mai ridicat decât orezul alb.
Cât de sănătos este orezul alb
Cercetările științifice privind asocierea consumului de orez alb cu o serie de probleme medicale au fost inconsecvente.
De exemplu, unele studii sugerează că orezul alb este asociat cu dezvoltarea diabetului de tip 2 în rândul femeilor asiatice atunci când este consumat în cantități foarte mari, însă noțiunea de ”foarte mari” nu a fost bine definită în ceea ce privește cantitatea de orez ab consumată zilnic.
Pe de altă parte, orezul alb consumat rece, conform altor studii, a redus nivelul de zahăr din sânge după masă. Acest lucru a fost posibil deoarece prin răcire a fost activat amidonul rezistent, acea fibră probiotică despre care se spune că are efecte benefice pentru sănătate.
Simpla adăugare de amidon rezistent în dietă se poate reduce riscul unora dintre tipurile de cancer cu peste 60%, ”efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a spus nutriționistul John Mathers, cel care are realizat studiul, potrivit Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News