Românii îl sărbătoresc pe Sf. Ilie pe 20 iulie. Cu această ocazie, echipa Astrosens le urează La Mulți Ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi onomastica.
În tradiția populară aceasta e o zi magică în ceea ce privește anumite ritualuri, dar impune și interdicții pentru a fi protejat de vremea rea.
Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Ilie Tesviteanul care a trăit cu 800 de ani înainte de Hristos. În tradiția populară românească apar mai multe interdicții care se învârt în jurul imaginii acestui sfânt, considerat a fi cel care controlează grindina.
Unul dintre lucrurile cele mai importante care trebuie respectat cu sfințenie în cadrul satului românesc este legat de ofranda merelor. Astăzi se dau mere sau alte fructe de pomană. Se consideră că dacă în ziua de Sf. Ilie nu dai de pomană fructe, atunci anul viitor nu îți vor mai rodi copacii. Femeile scutură mărul pentru prima dată și cheamă copiii ca să le împartă mere pentru sufletul răposaților. Nimeni nu mănâncă mere până nu dă mai întâi de pomană.
Totodată, cine nu îl cinstește pe Sfântul Ilie, nu o să aibă rod la stupi, albinele vor părăsi stupii. Există credințe magice cu privire la mierea care ar putea fi furată astăzi, cu ea se fac vrăji și farmece deloc pe placul Lui Dumnezeu. De altfel, este o zi magică în ceea ce privește plantele. Se practică tot felul de ritualuri cu ajutorul plantelor culese când răsare soarele în ziua de Sfântul Ilie.
Însă faptul pentru care este cel mai cunoscut acest sfânt în tradițiile populare românești este acela de a putea controla grindina, furtunile agresive cu tunete și fulgere care se petrec pe parcursul lunii iulie. Așadar, acest sfânt este ținut, adică nu se lucrează deloc de ziua lui, pentru a nu atrage descărcările electrice, piatra și trăsnetul.
Rugăciune de Sfântul Ilie
Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.
Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii.
Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
surse: Antoaneta Olteanu, Calendarele Poporului Român, doxologia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News