20 decembrie - Ziua de Ignat. Cine a fost Sfântul Ignatie și care sunt tradițiile din această zi?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Actualitate
pexels.com
pexels.com

Pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul, iar la sate, este ziua în care se sacrifică porcul, pentru carnea folosită la masa de sărbători. Totuși, astăzi este prăznuit și Sfântul Ignatie Teoforul, un martir al bisericii. Iată cine a fost acest Sfânt și care sunt tradițiile dinainte de Crăciun!

În satele în care încă se mai respectă tradițiile și obiceiurile românești, data de 20 decembrie corespunde cu Ignatul sau tăierea porcului. Ziua este dedicată și Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, iar astfel se demonstrează îmbinarea practicilor creștine cu cele păgâne.

Ritualul tăierii porcului este vechi și amintește de jertfele din antichitate, care se ofereau zeilor. Această sărbătoare de Ignat este legată de sacrificarea porcului și se spune că este singura activitate permisă. Se lasă deoparte măturatul casei, spălatul sau cusutul. Potrivit obiceiurilor, sacrificarea animalului nu poate să înceapă mai devreme de ivirea zorilor și nu poate să depășească apusul soarelui.

Se mai spune și că Sfântul Ignat este cel care li se arată porcilor, de aceea animalele simt cu o zi înainte că vor fi sacrificate sau chiar amuțesc. 

Acest ritual coincide și cu data de celebrare a Sfântului Ignatie din calendarul creștin ortodox. Numele nu este întâmplător, pentru că Ignis înseamnă foc, amintind de pârlirea porcului în data de 20 decembrie. Sfântul Ignatie a trăit pe vremea Împăratului român Traian și a fost aruncat în arena cu lei, fiindcă încerca să propovăduiască legile Evangheliei.

În zilele noastre, Ignatul sau tăierea porcului este un prilej de întâlnire a tuturor membrilor din familie, iar pentru copii, este o adevărată distracție și relaxare. De obicei, doar bărbații se ocupă de sacrficarea animalului, în timp ce femeile se ocupă de împărțirea și tranșarea cărnii ce va fi gătită pentru sărbători.

După ce carnea de porc se sortează și se tranșează, gospodinele pregătesc o masă bogată, numită "pomana porcului", din care vor mânca toți cei care au contribuit la sacrificarea animalului. Se prăjește carne, tăiată din mai multe părți ale porcului, care se va servi cu mămăligă și murături. Din carnea rămasă se vor pregăti și bunătățile pentru masa de sărbători: șuncă, cârnați, tobă, caltaboși sau lebăr. O parte se va păstra în congelator și va fi consumată în timpul anului următor.

Potrivit calendarului ortodox, în această zi de sărbătoare este și dezlegare la ulei și la vin.

Vezi și: Rețete de Crăciun. Cum să faci acasă cea mai bună piftie sau răcitură, cu ajutorul sfaturilor de la bucătari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel