Ziua limbii chineze este marcată anual pe 20 aprilie şi are ca scop să sublinieze contribuţia limbii chineze, a literaturii şi a poeziei în cultura lumii.
Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală şi utilizarea egală a celor şase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org.
Zodiacul chinezesc, baza deciziilor a milioane de oameni. De ce este atât de important?
Celebrarea zilei este marcată în fiecare an, în perioada Guyu ("Ploile cerealelor"), a şasea dintre cele 24 de perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităţilor agricole, care corespunde datei de 20 aprilie în calendarul gregorian.
Totodată, această zi aduce şi un omagiu personajului mitologic chinez Cangjie, care a inventat caracterele chinezeşti. Se spune că ar fi fost istoricul oficial al Împăratului Galben, potrivit sursei amintite.
Limba chineză a fost recunoscută ca limbă oficială a Naţiunilor Unite în 1946. Cu toate acestea, în primii ani, chineza nu a cunoscut o frecvenţă sporită în activitatea Naţiunilor Unite.
Însă, situaţia a fost îmbunătăţită după restabilirea drepturilor legale ale Republicii Populare Chineze în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1971. În 1973, Adunarea Generală a inclus limba chineză ca limbă de lucru, măsura fiind adoptată şi de Consiliul de Securitate, în anul 1974.
Anul 2023 este un an critic pentru implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
La jumătatea termenului stabilit în Agenda, suntem, din păcate, departe de drumul către multe Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). După cum a subliniat secretarul general António Guterres, este timpul să transformăm cuvintele în acţiuni şi să ne dublăm eforturile pentru a recâştiga terenul pierdut pentru dezvoltarea durabilă, menţionează www.un.org.
În acest context, Ziua Limbii Chineze din acest an va fi organizată sub tema "Înţelepciunea chineză pentru o lume verde" pentru a oferi înţelepciune şi soluţii pentru o dezvoltare ecologică şi durabilă.
Sursa: AGERPRES (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Îți recomandăm să citești și: 10 caracteristici generale ale zodiacului chinezesc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News