19 mai: Ziua mondială de conştientizare a accesibilităţii şi ziua razelor de mai!

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Potrivit meteorologilor, luna mai este ultima lună de primăvară în emisfera nordică şi este momentul în care temperaturile încep să crească.

Ziua razelor de mai

Ziua razelor de mai (#MayRayDay) este sărbătorită în fiecare an pe 19 mai în Statele Unite şi nu numai. 

Prin urmare, este o zi pe care o putem petrece stând cât mai mult, aşa cum îi sugerează şi numele, sub razele soarelui.

Luna mai este cea mai bună perioadă din an pentru a avea parte de soare înainte ca temperatura să devină prea ridicată. Pe de altă parte, luna mai este ultima lună a sezonului de toamnă în emisfera sudică.

Cei care locuiesc sub Ecuator, pot marca şi ei această zi petrecând mai mult timp sub soare înainte ca temperatura să scadă.

Ideea acestei zile aparţine comediantului american Richard Ankli, în onoarea fratelui său Ray, care s-a născut pe 19 mai.

Ideea lui Ankli a fost transformată într-o zi de sărbătoare de către Broadway Fun Spot din St. Joseph, Michigan, în 1977.

Luna mai este numită după zeiţa Maia. În mitologia greacă, aceasta era cea mai mare dintre Pleiade, grupul de şapte stele din constelaţia Taur, care erau fiicele lui Atlas şi Pleione. Fiul ei şi al lui Zeus a fost Hermes, zeul mesager. În mitologia romană, Maia era numele unei zeiţe a primăverii.

Ziua mondială de conştientizare a accesibilităţii

Fiecare utilizator merită o experienţă digitală de primă clasă pe internet.

O persoană cu dizabilităţi trebuie să aibă posibilitatea de a experimenta serviciile, conţinutul şi alte produse digitale bazate pe web cu acelaşi succes ca şi cei fără dizabilităţi.

Această conştientizare şi angajamentul faţă de incluziune reprezintă obiectivul Zilei mondiale de conştientizare a accesibilităţii (#GlobalAccessibilityAwarenessDay - GAAD), un eveniment global care pune în lumină accesul şi incluziunea digitală pentru persoanele cu dizabilităţi.

Tehnologia este un lucru senzaţional. Cu o căutare rapidă, putem găsi toate informaţiile de care avem nevoie despre orice dorim.

Putem să comandăm cina, să facem cercetări pentru o lucrare, să ascultăm un podcast. Însă, dar dacă se întâmplă să fii orb, surd sau să ai un alt fel de handicap, nu este neobişnuit să constaţi că tehnologia poate fi mai mult o povară decât un avantaj.

Prin urmare, menţinerea accesibilităţii tehnologiei pentru toată lumea este tema principală a acestei zile şi, într-o epocă în care tehnologia face parte din ce în ce mai mult din viaţa noastră, acest lucru nu a fost niciodată mai important.

Ideea unei zile mondiale de conştientizare a accesibilităţii a pornit de la o postare pe blog scrisă de un dezvoltator web din Los Angeles, Joe Devon.

Dezvoltarea aptitudinilor tinerilor în domeniul IT, un proiect ADR. Ce presupune "Digital Challenge"?

Postarea, prezentată pe mysqltalk.wordpress.com, vorbea despre faptul că accesibilitatea lipsea de pe lista lucrurilor importante atunci când se crea un site web şi despre cum acest lucru trebuia să se schimbe. Jennison Asuncion, un profesionist în domeniul accesibilităţii din Toronto, a descoperit întâmplător postarea de pe blogul lui Joe, cu care a luat legătura prin Twitter.

Cei doi şi-au unit forţele, folosindu-şi reţelele lor extinse pentru a realiza evenimentul. GAAD are, desigur, şi un site web dedicat: https://accessibility.day/.

Conform acestui site, în lume există peste un miliard de persoane cu dizabilităţi sau diverse impedimente care le îngreunează accesul la tehnologia digitală. În 2021, a fost lansată Fundaţia GAAD, care are misiunea de a schimba cultura de dezvoltare a tehnologiei şi a produselor digitale prin încorporarea accesibilităţii ca o cerinţă de bază.

Sursă: AGERPRES (AS - editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel