17 mai: Ziua internaţională împotriva homofobiei şi Ziua mondială a telecomunicaţiilor

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

La 17 mai este marcată Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei. Tot azi, se celebrează și Ziua mondială a telecomunicaţiilor

Conform site-ului May17.org, scopul acestei zile este de a atrage "atenţia asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii, transsexualii, persoanele intersexuale şi toate celelalte persoane cu orientări sexuale, genuri, identităţi sau expresii şi caracteristici sexuale diverse".

Data de 17 mai pentru celebrarea la nivel mondial a diversităţii sexuale şi de gen a fost aleasă pentru a aniversa decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 1990 de a declasifica homosexualitatea ca fiind o tulburare mentală.

Însoţită de hashtagul #InternationalDayAgainstHomo, această zi este celebrată din 2004.

Peste două miliarde de oameni trăiesc în ţări în care homosexualitatea este ilegală, iar pedeapsa cu moartea rămâne o sentinţă legală pentru relaţii consensuale între persoane de acelaşi sex în unsprezece jurisdicţii.

Malta, Danemarca, Belgia, Norvegia, Luxemburg, Suedia, Franţa, Muntenegru, Portugalia şi Spania sunt, în această ordine, cele zece ţări europene în care drepturile persoanelor LGBTIQ+ sunt cel mai bine respectate, potrivit clasamentului realizat de ILGA-Europa, o organizaţie neguvernamentală internaţională independentă care reuneşte peste 600 de organizaţii din 54 de ţări din Europa şi Asia Centrală.

Potrivit aceleiaşi surse, aceste drepturi sunt cel mai puţin respectate în Azerbaidjan, Turcia, Armenia, Rusia, Belarus, Polonia, Monaco, San Marino, România şi Bulgaria, dintr-o listă de 49 de state analizate.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor

Telecomunicaţiile reprezintă o formă de transmitere a simbolurilor, semnalelor, mesajelor, imaginilor, textelor, sunetelor sau a oricărui alt fel de informaţie prin cablu, prin fibră optică, prin unde radio sau prin alte sisteme electromagnetice.

Această formă de comunicare este folosită atunci când schimbul de informaţii are loc prin intermediul tehnologiei. Informaţia este transmisă cu ajutorul unor suporturi fizice, cabluri sau radiaţii electromagnetice. Termenul este deseori folosit la plural datorită multitudinii de tehnologii.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor (#WorldTelecommunicationsDay) este sărbătorită pentru a pune în evidenţă căile de comunicaţie şi informaţiile care sunt transmise în toată lumea. În principal, această zi atrage atenţia asupra importanţei căilor de comunicaţie în viaţa fiecărui om şi sporeşte activitatea în domenii precum dezvoltarea tehnologiilor.

În noiembrie 2005, Summitul Mondial privind Societatea Informaţională (WSIS) a convocat Adunarea Generală a ONU pentru a declara ziua de 17 mai ca fiind Ziua mondială a telecomunicaţiilor, punând accent pe domeniul TIC şi pe multitudinea de probleme legate de societatea informaţională.

În martie 2006, Adunarea Generală a adoptat o hotărâre care prevedea că Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor se va sărbători anual la data de 17 mai.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Dragoş Vasîlca, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Îți recomandăm să citești și: Oina a fost declarată sportul naţional al României. Pe ce dată se va celebra Ziua Națională a Oinei?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel