16 august, sărbătoare cu cruce neagră. Rugăciune către Sfinții Martiri Brâncoveni pentru curaj și ocrotire

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Pe 16 august, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Martiri Brâncoveni, o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox, ceea ce arată un praznic important.

 

Sfinții Martiri Brâncoveni sunt Constantin Brâncoveanu, domnitor al Țării Românești, cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și ginerele său, Ianache Văcărescu. Aceștia au fost martirizați la Constantinopol (Istanbulul de astăzi) în data de 15 august 1714, de către otomani, pentru că au refuzat să se lepede de credința creștină și să accepte islamul.

Constantin Brâncoveanu a fost domnitor al Țării Românești între 1688 și 1714 si s-a remarcat prin activitatea sa culturală, sprijinirea bisericii și apărarea credinței ortodoxe. El a fost văzut ca un apărător al creștinătății, motiv pentru care a intrat în conflict cu Imperiul Otoman. În 1714, după ce a fost trădat și înlăturat de la domnie, a fost dus la Constantinopol împreună cu familia sa, unde i s-a cerut să renunțe la credința creștină pentru a-și salva viața și averea.

Brâncoveanu și familia sa au refuzat să renunțe la tradiția creștină, fiind condamnați la moarte prin decapitare. Executarea a avut loc pe 15 august, chiar de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar trupurile lor au fost aruncate în Bosfor. Ulterior, moaștele lor au fost recuperate și aduse în țară.

Sfântul Mucenic Calinic, protectorul celor nedreptățiți. Rugăciune puternică pentru putere în fața necazurilor

Prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni

Acești sfinți sunt prăznuiți anual pe 16 august, în ziua de după Adormirea Maicii Domnului, cu slujbe speciale în bisericile ortodoxe. Slujbele includ Sfânta Liturghie, acatiste și parastase, iar credincioșii sunt încurajați să se roage pentru martirii care au apărat credința ortodoxă cu prețul vieții lor.

În București, moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu sunt păstrate la Biserica "Sfântul Gheorghe Nou", locul unde mulți credincioși vin să se roage în această zi. Sfinții Martiri Brâncoveni sunt considerați un simbol al credinței, al curajului și al demnității naționale.

Ce se întâmplă după ce murim? Un medium spiritual ne răspunde!

Iată o rugăciune către Sfinții Martiri Brâncoveni

O, Sfinților Martiri Brâncoveni,
Rugători puternici înaintea Tronului ceresc,
Cu evlavie și credință ne plecăm înaintea voastră,
Cerându-vă mijlocirea și ocrotirea.

Voi, care ați ales calea martiriului,
Apărând credința ortodoxă cu prețul vieții voastre,
Întăriți-ne și pe noi în iubirea de Dumnezeu și de neam,
Dăruiți-ne curaj în încercări și statornicie în credință.

O, Sfinților Brâncoveni,
Rugați-vă pentru noi,
Să primim de la Dumnezeu pacea, mila și harul,
Și să fim vrednici de împărăția Sa cea cerească,
În vecii vecilor. Amin.

Această rugăciune poate fi spusă cu evlavie în ziua prăznuirii Sfinților Martiri Brâncoveni sau ori de câte ori simțiți nevoia de întărire spirituală și mijlocire divină.

TREI acatiste puternice pentru descoperirea adevărului și a dreptății divine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel