Abuzul faţă de persoanele vârstnice se poate manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, financiare, dar poate avea drept cauză şi neglijenţa, intenţionată sau neintenţionată.
Ziua mondială de conştientizare asupra abuzului faţă de vârstnici
În fiecare an, la 15 iunie, este marcată Ziua mondială de conştientizare asupra abuzului faţă de vârstnici. Potrivit rezoluţiei 66/127, din 19 decembrie 2011 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), aceasta este o problemă gravă, definită drept orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă.
Potrivit ONU, până în 2030 numărul persoanelor de peste 60 de ani va creşte cu aproximativ 38% comparativ cu 2019-202, respectiv de la 1 miliard la 1,4 miliarde. Prin urmare, este de aşteptat ca şi incidenţa abuzurilor faţă de această categorie de persoane să crească exponenţial. Prin această zi se doreşte tragerea unui semnal de alarmă asupra acestei probleme şi încurajarea adoptării unor strategii pentru protejarea de abuzuri a persoanelor vârstnice.
La ce vârstă e cineva bătrân? Poți să întârzii îmbătrânirea? Atitudinea joacă rolul important
Zâmbetul are întâietate astăzi!
Ziua puterii zâmbetului, însoţită de hashtag-ul #SmilePowerDay, marcată astăzi, reprezintă "scuza" perfectă pentru a râde cât mai mult şi a înlocui emoticoanele virtuale cu zâmbete reale.
Simbol al fericirii şi vitalităţii, un far de speranţă şi o modalitate de exprimare a emoţiilor, zâmbetul este totodată vindecător.
Atunci când zâmbim, declanşăm eliberarea de endorfine, neurotransmiţători care activează hormonii fericirii. În plus, zâmbetul ţine la distanţă stresul şi, odată cu el, problemele de sănătate pe care le aduce.
De asemenea, zâmbetul este contagios, de altfel singurul lucru contagios care este de dorit - încurajează şi stimulează o atmosferă de bucurie şi aduce oamenii mai aproape.
Îți recomandăm să vezi și: Experimentează starea de fericire trăind în prezent! Trei sfaturi pentru reconfigurarea tiparului mental
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News